Tart a szezon, októberben is kapható lesz még a hazai dinnye

Októberben is beszerezhető lesz a hazai dinnye, köszönhetően a hosszúra nyújtott szezonnak, ami a gazdáknak is jó.

Nagy Kristóf
2020. 09. 27. 8:34
null
Forrás: mindmegette.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóval hosszabb az idei szezon, így még októberben is beszerezhető lesz a hazai dinnye. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete a Facebookon arról tájékoztatott, hazai sárgadinnyét akár október végéig is vásárolhatnak a fogyasztók.

Ennek oka, hogy elnyújtották a szezont a termesztők, amelyet az elmúlt évekre jellemző melegebb szeptemberi időjárás és az újabb fajták tesznek lehetővé.

Idén az időjárás volt a termesztők és a dinnye ellensége
Fotó: Bach Máté

A gazdák szempontjából a hosszú szezon előnye, hogy a külföldi kereslet az őszi hónapokban is megmarad, az árak viszont magasabbak, mivel a déli országokban ilyenkor már nem terem a dinnye.

A szezont a koronavírus-járvány és az időjárás hátrányosan befolyásolta,

két héttel később került az üzletekbe, a piacokra a magyar termék. Ugyanakkor az időszak további része kedvezőbben alakult, az árakra sem volt panasz.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ jelentése szerint az idei dinnyetermés jó minőségű, hatvan százalékát exportáljuk, elsősorban Szlovákiá­ba, Csehországba és Lengyelországba.

Az idén a koronavírus ­miatt jóval, mintegy húsz százalékkal kisebb területen termesztettek görögdinnyét, összesen négyezer hektáron.

Hosszú az idei szezon, ami a fogyasztók igényei mellett az export miatt is fontos
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Tavaly ötezer hektáron termett a dinnye, 174 600 tonna. Idén a betakarított mennyiség 160 ezer tonna körül alakulhat.

Az árak nem alakultak rosszul, nagyjából megegyeztek a főszezonnak számító július–augusztusi időszakban a tavalyi árakkal.

Magyarország görögdinnyeimportja nyolc százalékkal, 13 200 tonnára emelkedett 2020 első fél évében az előző esztendő azonos időszakához képest.

A görögdinnye vezető beszállítója továbbra is Görögország maradt, ahonnan kilenc százalékkal több, mintegy négyezer tonna érkezett. A második legnagyobb importőr Olaszország volt 2480 tonnával, míg jelentősen csökkent a Spanyolországból érkező mennyiség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.