Teljesen megújul a Citadella

Hamarosan újjászületik a Citadella erőd és a környezete a kormány döntése szerint. A lepusztult területen tervezett fejlesztésekkel a magyarság szabadságküzdelmeire emlékező hiánypótló múzeumot és Budapest egyik legszebb közparkját alakítják ki a főváros csúcsán.

2020. 06. 05. 10:21
null
Budapest, 2019. november 30. Kilátás a Gellért-hegyen álló Citadella erõd épületére, valamint a Kelet felé nézõ Szabadság-szoborra délnyugati irányból. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarság szabadságküzdelmeire emlékező hiánypótló múzeumot és Budapest egyik legszebb közparkját alakítják ki a főváros csúcsán – közölte a Várkapitányság. A Fodor Gergely kormánybiztos által irányított kiemelt kormányzati beruházás keretében megkezdődik a Gellért-hegy tetején álló Citadella erőd és közvetlen környezetének rehabilitációja, amelynek célja az, hogy megújítsák a lepusztult területet és visszaadják az embereknek a Budapest látképéhez tartozó különleges erődöt.

A világörökségi helyszínen évtizedek óta méltatlan állapotok uralkodnak: a funkció nélküli és a látogatók elől elzárt erődítmény pusztulófélben van, esztétikailag és szerkezetileg is felújításra szorul. Az erőd környékén, a Budapestre érkező turisták egyik legnépszerűbb kilátópontján, töredezett sétányok, szemét, elhanyagolt zöldfelületek és rendezetlenség fogadja a látogatókat – idézi fel a Várkapitányság közleménye.

– A Citadella megújításával több évtizedes adósságot törlesztünk. Egy olyan korszerű közösségi teret hozunk létre, amely méltó a világörökségi helyszínhez, rendezett, szerethető és alkalmas arra, hogy a látogatók kulturált körülmények között tekinthessenek meg egy izgalmas kiállítást, és élvezhessék a páratlan budapesti panorámát – mondta Fodor Gergely, a beruházásért felelős kormánybiztos.

Fodor Gergely részletezte, hogy a Várkapitányság irányításával zajló fejlesztések 2022-ig tartó első üteme az erőd épületére és a környezet rendezésére koncentrál. Az állapotfelmérési, régészeti és tervezési munkák után elkezdődik a Citadella belső udvarának felújítása és a külső falak rekonstrukciója. A terület megújításának második ütemében, 2023-ig valósul meg a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató állandó kiállítás. A Szabadság-szobor közelében megnyíló új, 21. századi kulturális intézmény tervezése a kormánydöntéssel összhangban hamarosan megkezdődik, az előkészítő munkát történészekből és szakértőkből álló testület is segíti.

A Citadella fejlesztésével a hosszú évtizedekig méltatlanul mellőzött, gazdátlan és elhanyagolt történelmi erőd világvárosi ékességgé, sokakat vonzó, élményeket nyújtó találkozási ponttá válik. A tervezett kiállítás, a korszerű közösségi terek, az új zöldfelületek és a kényelmet szolgáló infrastruktúra kialakításával lehetőség nyílik arra, hogy a látogatók hosszabb és tartalmasabb időt töltsenek ezen az egyedi helyszínen, a főváros csúcsán – állapította meg a kormánybiztos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.