Több milliárdos fejlesztőközpontot épít Veszprémben a Thyssenkrupp

A beruházás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország fenntartsa az európai autóiparban játszott vezető szerepét.

Magyar Nemzet
2021. 01. 21. 11:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mérnöki fejlesztő központot hoz létre Veszprémben a Thyssenkrupp magyarországi központja 2,2 milliárd forintból, a beruházáshoz a magyar kormány 770 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad – jelentette be a Magyarországon már húsz éve jelen lévő német autóipari vállalat újabb beruházását Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A miniszter kiemelte: a beruházás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország fenntartsa az európai autóiparban játszott vezető szerepét, továbbra is „Európa autóipari fellegvára” maradjon. – A járvány hatására a vállalatok minél hatékonyabb helyszíneket keresnek fejlesztéseikhez, amely igényre Magyarország minden idők legrobusztusabb beruházásösztönző-programjával válaszolt – mutatott rá, utalva arra, hogy tavaly rekordszámú, 1434 beruházás valósult meg az országban.

A tárcavezető megjegyezte, hogy

a világban új gazdasági korszak kezdődik, Magyarország pedig ennek egyik nyertese – nem utolsó sorban a magyar–német kapcsolatoknak köszönhetően. A Magyarországon működő német világvállalatok folyamatosan bővítik kapacitásaikat, új beruházásokat hoznak az országba, aminek köszönhetően mára már háromszázezer embernek adnak munkát – tette hozzá.

– A Thyssenkrupp beruházása hosszú múltra nyúlik vissza, olyan stratégiai partnerségen alapul, amely öt éve szerződéses formában is meg lett erősítve – idézte fel a miniszter. – A fejlesztésnek köszönhetően a magyar mérnökök világszinten versenyképes tudásukkal alakítói lehetnek az autóipar jövőjének – tette hozzá.

A vállalat súlyáról beszélve elmondta, hogy annak termékei tízből kilenc, prémium kategóriájú autóban megtalálhatóak. A miniszter arra is kitért, hogy Magyarországon – néhány nyugat-európai országgal ellentétben – nincs szükség újabb korlátozásokra amiatt, hogy lassan érkezik az oltóanyag „az uniós központi beszerzés kudarca” miatt. – A korlátozások feloldását akkor lehet felelősséggel megindítani, ha a veszélyeztetett csoportok beoltása megtörténik – tette hozzá.

Ovádi Péter miniszteri biztos a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy az egészségügyi és gazdasági világválság ellenére a mikro-, kis- és nagyvállalatok nemcsak megtartották a munkahelyeket Veszprémben, hanem fejlesztenek is. A térségben több milliárdos beruházások sorra valósulnak meg; még csak január van, de idén a Thyssenkruppé már a második, ilyen jellegű bejelentés – mondta.

Marc de Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp Components Technology Hungary ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fejlesztés eredményeképpen nyolcvan, jól képzett fejlesztőmérnök felvételét tervezik, amely pozíciókra csütörtöktől már lehet is jelentkezni. A magyarországi és ezen belül veszprémi helyszín kiválasztásában fontos szerepet játszott a nagy múltú autóipari háttér és az elismert egyetem közelsége. A Thyssenkrupp jelenleg kétezer-háromszáz főt foglalkoztat Magyarországon. A társaság Budapesten közel kilencszáz, magasan képzett mérnöknek ad munkát autóipari fejlesztőközpontjában, ahol például „okos”, elektromechanikus kormányszervót fejlesztenek, amely alkalmas a különféle vezetéstámogató vagy önvezető rendszerekkel való együttműködésre. A cég Jászfényszarun elektromechanikus kormányszervókat és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket gyárt, Debrecenben stabilizátorokat és rugókat készít, míg Győrben futómű-összeszerelő üzemet és szolgáltató központot tart fenn.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.