Többen már most lefoglalják jövő nyárra a szállásokat

Nem lehet panasz a szezonra, és ha még az időjárást is befolyásolhatnánk, földi paradicsomnak nevezhetnénk a Balatont — mondta a nyári tapasztalatok kapcsán a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetségének képviselője. A helyiek annak örülnek, hogy idén hosszabb lesz a balatoni szezon, kezdődnek a tó körül az őszi nagy rendezvények.

2019. 09. 06. 13:43
null
Idén a családok bátrabban költekeztek a nyaralás alatt, elégedettek a vendéglátók Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar vendég jó vendég – jelentette ki Vágó Péter, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) Veszprém megyei elnöke arra a kérdésünkre, hogy a nyáron megfeleltek-e az észak-balatoni vendéglátók várakozásainak a többségében hazai vendégekből álló utazóközönség fogyasztási szokásai. Mint mondta, a tapasztalat az, hogy a Balatonra készülődő honfitársaink jellemzően jobban tudják a külföldi vendégeknél, hogy mire kell, mire érdemes költeni a magyar tengernél, így már az év elejétől félreteszik a pénzt az üdülésre, illetve tudatosabban készülhetnek a balatoni kínálatra. Vágó Péter szerint egyre gyakoribb jelenség, hogy a szálláshellyel elégedett magyar vendégek a nyaralás végén már jó előre megrendelik a következő évi szállást, és emelkedett azok száma is, akik tudatosan terveznek balatoni kiruccanást is az egész éves családi nyaralási keretből. Vágó Péter szerint az idén október végéig kitolódik a szezon, az elkövetkező hétvégeken biztosan találni nyitva lévő vendéglőt, büfét, cukrászdát a tó körül, és a népszerű balatoni kerékpárutak mentén is találnak majd a bringások késő őszig nyitva tartó vendéglátóhelyeket. – Változás csak annyi lesz, hogy a nyári szezonmunkások helyett maga a vállalkozó, a családtagjai vagy a nyugdíjasok állnak be pultosnak, szakácsnak, konyhai kisegítőnek. Ez egyébként a külföldi nyaralóhelyeken is gyakorlattá vált – jegyezte meg a Veszprém megyei elnök.

Egy, a hét elején tartott siófoki fórumon a tó déli partjának vállalkozói is sikeresnek nevezték a hátrahagyott nyári szezont, ám sokan továbbra is amiatt panaszkodtak, hogy a legnagyobb nehézséget a hiányzó munkaerő pótlása jelentette, hozzáértő szakemberekkel. Az egyik étteremtulajdonos például úgy vélekedett, hogy kevés fiatal kerül ki a régióban lévő szakmunkásképző, szakközépiskolákból, ráadásul aggasztó a tanulók lemorzsolódása még a tanulmányi időszak során.

Idén a családok bátrabban költekeztek a nyaralás alatt, elégedettek a vendéglátók
Fotó: Éberling András

– Előfordult, hogy egy 24 fős szakácsosztály diákjai közül 12-en végeztek. Gyakori az is, hogy a végzettek nem a szakmában helyezkednek el, vagy ha igen, akkor irreális fizetési igénnyel állnak elő – mondta egy fonyódi vállalkozó, megjegyezve, hogy így lett például kerékpárkölcsönző vállalkozó egy frissen bizonyítványt szerzett szakácsból, de ez nem egyedi eset. Abban mindenesetre egyetértenek a turisztikai szolgáltatók, hogy a kedvező kora őszi időjárás mellett az is a szezonhosszabbítást támogatja, hogy az üdülőhelyek szep­temberre és októberre is kínálnak érdekes programokat.

– Természetes, hogy maga a vendéglátó vállalkozó is dolgozik. Most éppen a hét végi, nagy hagyományú badacsonyi szüret előkészületei adnak munkát a hegyközség aprajának-nagyjának – jelezte lapunknak Tóthné Prenner Beáta kiskereskedő, a Kisosz Zala megyei elnöke. A háromnapos vigadalom egyben az őszi Nyitott Balaton rendezvénysorozat első nagyszabású programja. Vázolta: az őszi Balaton nyitórendezvényén ma könnyűzenei koncertek lesznek, holnap a 10 órakor kezdődő rendezvényen a gyerekek is megtalálják a szórakozásukat, este pedig egy fergeteges szüreti bállal zárul a badacsonyi szüret. Vasárnap nagy szüreti felvonulással folytatódik a program a 71-es főúton, majd miután a Szent Imre-templom előtt megáldják a szőlőharangot, a menet a badacsonyi szüret hagyományos relikviájával visszatér a felvonulás kiindulási helyére.

Vízi sportoktól a pincelátogatásig

Szeptember 6-a és november 11-e között több tucat rendezvény várja a Balatonnál a pihenni vágyó, élménykereső turistákat. Az egész régiót átfogó akciót minden évben tavasszal, húsvét és pünkösd között, ősszel pedig a szüreti időszak és a Márton-napi programok között tartják. A Balatoni Regionális TDM Szövetség és a helyi turisztikai egyesületek szervezésében sorra kerülő rendezvények célja továbbra is annak bemutatása, hogy a balatoni régió nemcsak a fürdőzésre alkalmas időszakban lehet úti cél. A Nyitott Balaton főbb eseményeiről lapunk is beszámol, emellett érdemes lehet a Nyitottbalaton.hu internetes programoldalon is követni az elkövetkező két hónap vízi sportoktól pincelátogatásig terjedő gazdag eseménykínálatát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.