Tovább tart a szezon a Balatonnál

Magyarország egy négy évszakos úti cél, a leglátogatottabb turisztikai térségünk, a Balaton pedig nem csupán a nyári üdülési szezonban, hanem ősszel és télen is kínál számos kincset, az aktív kikapcsolódáshoz, a kultúrához, a borhoz, a gasztronómiához kapcsolódó élménylehetőségeket. Évről évre egyre hatásosabb akciókat szerveznek a turizmus helyi és országos szereplői annak érdekében, hogy meghosszabbodjon a hagyományos, négy hónapos idény a magyar tengernél.

Gulyás J. Attila - Thurzó Katalin
2019. 10. 04. 15:30
null
Hosszabbítás. Egyre többen fedezik fel a hagyományos, nyári főidényen kívüli élménylehetőségeket a magyar tengernél Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már zajlik a Magyar Turisztikai Ügynökség belföldi utazást népszerűsítő őszi kampánya, amely felhívja a figyelmet az évszak sokszínű kínálatára a belföldi turizmusban. A Balaton környékén ebben az időszakban is rengeteg program közül válogathatnak az utazók: a történelem iránt érdeklődők felkereshetnek várakat, kastélyokat, míg a természetkedvelők gyalog- vagy biciklis túrákat tehetnek, és megannyi kilátóról csodálhatják a tájat. A gyermekes családokat aktív élménylehetőségek várják, míg a pihenni vágyókat több gyógyfürdő és wellnessek lehetősége csábítja a térségbe. Mivel a Balaton hazánk egyik legszínesebb borrégiója, a környéken gasztronómiai programokból sincs hiány az ősszel.

Ez évben is gazdagítják a helyi attrakciók kínálatát a Nyitott Balaton elnevezésű programsorozat rendezvényei – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. Mint mondta, tavasszal 267 szálláshely és 133 vendéglátóegység csatlakozott a szezonhosszabbító akcióhoz, a most zajló és november 10-ig tartó őszi szakaszban pedig 234 szálláshely és 140 étterem, bisztró, pincészet várja az utazókat az évszakhoz illő élménykínálattal.

Bor, halak, mámor, Badacsony

Az északi parti Balatoni Kör csapata többállomásos, őszi és téli gasztrotúra során kíván kedvet ébreszteni a helyi különlegességek fogyasztása iránt. Az októberben kezdődő és a jövő év februárjában záruló, hét tematikus hétvégéből álló kulináris programsorozat szervezői bérlet vásárlását javasolják az érdeklődőknek, hogy ne csak egy, hanem több vendéglátóhelyen ismerkedhessenek a jellegzetes badacsonyi és környékbeli ételekkel és borokkal.

Ahogy a múlt évben, az idei főszezont követően is csúcsra járatják a szőlőhegyi gasztronómiát. – A Laposa Bence mellett felsorakozó hét badacsonyi borász október 26–27-én mutatja be azt, „amit a víz ad és ami a tányérra kerülhet” – tudtuk meg Kardos Gábortól, a Balatoni KÖR szóvivőjétől. A Nem Hekk – Halak elnevezésű hétvége után december végén a nagymamák receptjei szerint készült ételekkel „házalnak” a szakemberek, február közepén pedig disznótorossal zárják az egész évben nyitva tartó vendéglátóhelyek részvételével zajló, második alkalommal meghirdetett kulináris túrát.

– Azoknak, akik mindezek után még megéheznek, megszomjaznak, a Balatoni KÖR alelnöke, Tóth Balázs gasztropiknikjeit ajánljuk. A múlt hét végén Sümegről elrajtolt, ízlelőbimbókat kényeztető programban Balatonlelle és Boglár tizenegy, egész évben nyitva tartó, jó nevű vendéglőse, borásza, pálinkafőzője és cukrásza mutatja be különböző helyszíneken, hogy mik azok az ételek, italok, amelyekért ősszel, télen és tavasszal is érdemes felkeresni a déli parti vendéglátóhelyeket – mondta a szóvivő.

Vitorlások szelik a tavat

A balatonlellei BL YachtClub ősszel is várja az elmúlt években egyre szélesebb körben jellemzővé vált vitorlázás amatőr vagy profi kedvelőit, míg a versenyek lelkes drukkereit a Mikulás-, a szilveszteri és a farsangi regattára invitálják szélesebb körben. Tóth Balázs vezetőtől megtudtuk: az év végi ünnepi időszak egyébként is élénkebb a Balatonnál, sokakat vonz például a tó egyik legszebb árbócoskikötőjében rendezett hagyományos karácsonyi vásár, amely gazdag árukínálattal, az ünnepi asztalra való helyi alapanyagok és különlegességek felvonultatásával csábítja a környékre az utazókat.

– Az utóbbi években egyre több magyar család, vitorlázó baráti kör szilveszterezik a Fa Nándor világvitorlázó által tervezett balatonlellei kikötőben horgonyzó jachtokon – emelte ki a szakember.

A balatoni közösségi hajózásban sem állt meg az élet, habár a késő nyári hajózási idény már véget ért. Október 5-től már csak a hétvégi napokon és a nagyobb kikötőkből indulnak a Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. menetrendi hajói, míg a kompok november 3-ig negyvenpercenként hagyják el a szántódi, illetve a tihanyi révet. Októberben több alkalommal naponta kétszer indul személyhajó Siófokról Füredre és Tihanyba, valamint vissza, Fonyód és Badacsony között pedig a hévégi napokon 4-4 menetrendi járattal utazhatnak a kirándulók.

A Bahart egyelőre még a sétahajókat sem vonja vissza téli állomáshelyükre, a siófoki sólyatérbe: október 20-ig a hétvégi napokon, illetve október 23-án Badacsonyból, Füredről, Keszthelyről és Siófokról is indulnak kirándulóhajók.

Hosszabbítás. Egyre többen fedezik fel a hagyományos, nyári főidényen kívüli élménylehetőségeket a magyar tengernél
Fotó: Bach Máté

Nyitva van az ajándékbolt

– Miért kellene meghosszabbítani a szezont? Hiszen már meghosszabbodott – vetette fel kérdésünkre a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) Veszprém megyei elnöke. – Jöjjön át az északi partra, és látni fogja: magyar, német, cseh és lengyel nyugdíjasok töltik itt a derűs napokat. Jó a vendéglátóhelyek forgalma, van olyan település a tó körül, ahol még a nyári ajándékbolt is nyitva van – érvelt Vágó Péter.

A Kisosz-elnök határozottan állítja: nem a vendéglátóhelyeken múlik a négy évszakos turizmus. Vagyis nem kell hosszasan keresgélni október elején, közepén nyitva tartó balatoni vendéglőt, cukrászdát, és bár még javában tart a dolgos szüreti időszak, a pincészetek is felkészülten várják az őszi turistákat.

Ottjártunkkor feltűnt, hogy a tó déli partjának egyik legnépszerűbb üdülőhelyén a szabadstrand és a hajóállomás mellett lévő öt étterem közül négy ugyanúgy fogadta a vendégeket szep­tember utolsó napjaiban, mint a nyári főszezon idején. Vágó Péter szerint ez egyre jellemzőbb, többeknek éri meg nyitva tartani, de a működés általában szűkített étlappal és a konyhai kisegítőnek, pultosnak állt családtagokkal zajlik.

– Programokról, több kisebb vendégcsalogató eseményről kell gondoskodni, hogy korábban kezdjük és később zárjuk a szezont – állítja a somogyi Kisosz-elnök. Kertész Rezső szerint a vállalkozókat úgy is lehet ösztönözni a hosszabb nyitvatartásra, hogy iparűzési vagy helyiadó-kedvezményt kapnak olyan módon, hogy cserébe vállalják az egész éves üzemelést.

A bringakör is húzza a forgalmat

A BalatonBike365 elnevezésű átfogó fejlesztéssorozat legfőbb célja, hogy az év minden napján vonzóvá tegye a térséget a túra-kerékpározók számára, akiket 2020 őszén már telefonos applikáció is segít a tó körüli élmények felkutatásában – hangzott el a keszthelyi projektindítón.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros-szövetség elnöke ismertette: a legfontosabb, hogy ez a projekt egységként tekint a Balatonra, és azt teljesen új turisztikai desztinációként akarja bemutatni a kerékpárosok számára, beleértve a tó és környéke természeti szépségeit, épített örökségét, a kerékpárút által érintett települések turisztikai attrakcióit vagy éppen a vendéglátást. – Az 1,2 milliárd forintból megvalósuló uniós fejlesztés a térség 800 kilométer hosszú túraútvonalán hoz létre többek közt szervizes pihenőket, szolgáltatópontokat – vázolta a biciklis turizmus közeljövőjét az elnök. Ezzel párhuzamosan idén májusban megkezdődött egy másik, 670 millió forintos balatoni fejlesztés is, amellyel Almádi és Lelle között 14 településen, együttesen 42 kilométer hosszan újul meg a bringaút. A balatoni túrabiciklisek közössége egyébként elsősorban azt szorgalmazza, hogy legyen nyolc hónapos a bringás szezon, és hogy ez idő alatt minden érintett településen legyen elérhető kerékpáros szolgáltatás.

Dönteni kell, hogyan tovább

– Szigliget polgármestereként és a tóparti önkormányzatok érdekeit képviselő Balatoni Szövetség elnökeként is úgy látom: a helyi lakosság számára vállalható lenne a pörgős nyár és az azt követő nyugalmas időszak gyakorlata helyett egy jól tervezett, jó ritmusú, négy évszakos balatoni turizmus – mondta a Magyar Nemzetnek Balassa Balázs. Kifejtette: a magasabb szintű döntéshozók már túl vannak az ötletelésen, és rendelkeznek egy hosszú távú koncepcióval, most rajtuk a sor, hiszen ez egy sokszereplős történet, így elengedhetetlen lenne egy jó forgatókönyv. Az elnök szerint a helyi vállalkozóktól meg kellene kérdezni, kifizetődőnek tartanák-e az egész évben történő szolgáltatást a Balatonnál. Emellett hajlandók-e a jelenlegi, kizárólag a nyári hónapok forgalmára alapozott infrastruktúrát négy évszakossá fejleszteni, ehhez szakembereket biztosítani.

– Ha igen, akkor feltétlenül szükséges, hogy a családi vállalkozások számára felvázoljunk egy jövőképet, továbbá ehhez biztosítsuk a forrásokat. Meggyőződésem szerint csak így lehetne vonzóvá tenni és a Balatonhoz kötni a fiatal szakembereket – mondta. Balassa Balázs figyelmeztetett: el kell dönteni, hogy hosszabb távon lehet-e biztosítani a minőségi szolgáltatások feltételeit a magyar tengernél vagy beérjük a nyári négy hónappal, a többi évszakban pedig a hét végi turizmussal. Úgy véli, a jövőben nem szabadna jelentős összegű forrást biztosítani olyan projektekhez, amelyek nem a négy évszakos turizmus fejlesztését szolgálják.

Szombaton indul a Balaton Camino

Újra felhúzza futócipőjét szombat reggel Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna, hogy napi 20-25 kilométer gyaloglással tíz nap alatt körbejárják a Balatont. A „nyári szezonon kívüli Balatonért, a kihalt strandokért, óriáscsúszdákért, a tó őszi színében való gyönyörködésért” folytatott 200 kilométeres, testi és lelki felüdülést ígérő túra során felkeresik a nyitva tartó vendéglőket, beszélgetnek a helyiekkel és a turistákkal. Emellett fotókkal, tévéfelvételekkel üzennék meg a világnak, hogy minden évszakban vonzó úti cél a magyar tenger. A tókerülő sétához egy-egy szakaszon bárki csatlakozhat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.