Tudományos parkok nyílnak hazánkban

Napjainkra egyértelművé vált, hogy hatalmas lehetőségek vannak a hazai egészségiparban, amelyek nemcsak gazdasági előnyt jelenthetnek, hanem a gyógyításban is fontos szerepük van. Az első innová­ciós fórumon kiderült: csak a gyógyszeripar kilencszázmilliárdnyi bevételt hoz hazánknak, így érdemes fejleszteni, stabilizálni helyzetét.

Szilágyi Anna
2019. 10. 18. 12:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk első az Európai Unióban abban a tekintetben, hogy lélekszám arányában mennyi klinikai vizsgálat zajlik – jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár tegnap, a Világgazdaság I. Innovációs Fórum – gyógyszeripar és egészségipar című konferenciáján. Horváth Ildikó szerint a tárca feladata, hogy stabilizálja ezt a kitüntetett helyzetet, például a jogszabályi rendszer átalakításával. – Világszerte elismerik, hogy ebben jók vagyunk, fontos, hogy ne hagyjuk elúszni ezt a kedvező lehetőséget, hanem időben cselekedjünk – mondta.

Az államtitkár hangsúlyozta: az egészségügyben kizárólag az életminőség javítását szolgálhatja a kutatás és fejlesztés, illetve az innováció. Az egészségipari fejlesztésekkel kapcsolatban az egészségügyi tárcának alapvetően más a nézete, mint az iparért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) – hívta fel a figyelmet. Az utóbbi a gazdasági termelésért felelős, míg az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) olyan igényeket kell megfogalmaznia, amely az ember és az ország jólétét is magában foglalja. Sajátos módon Horváth Ildikó a tegnapi fórumot nevezte meg az egyetlen olyan platformnak, ahol jelenleg az üzeneteiket eljuttathatják az ITM-hez. – Egy ipari érdek által diktált kutatás-fejlesztésben az Emmi és személy szerint én sem vagyok partner – emelte ki Horváth Ildikó.

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára a konferencián arról beszélt: az orvostudomány, a természettudomány és az informatikai terület óriási kitörési lehetőségeket kínál hazánknak. Hozzátette, az egészségügy globális piaca folyamatosan bővül. Az egészségiparon belül a gyógyszeripar kimondottan eredményes, több mint 82 százalék a kiviteli aránya, és évente körülbelül kilencszázmilliárdnyi bevételt hoz. Egy másik terület, az orvostechnikai eszközipar külkereskedelmi aránya nyolcvan százalék fölött van, és éves szinten nagyjából háromszázmilliárd forintnyi adóbevételt generál.

– A kormánynak az a célja, hogy kialakuljon az egyetemközpontú innovációs rendszer és létrejöjjenek a nemzetközi szinten is versenyképes magyar tulajdonú vállalkozások – jelentette ki Gulyás Tibor. Ezért a tervek között szerepel egy úgynevezett science park hálózat megteremtése. Mint korábban lapunk is beszámolt róla, a science parkok jelentős szerepet vállalnak abban, hogy a mindennapi gyógyításban, betegellátásban is gyorsan hasznosítható kutatások, tudásanyag bővülhessen és megújulhasson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.