Új csúcsot döntött a magyarországi napenergia

Az importtal együtt az országos bruttó rendszerterhelés 22,61 százalékát a napenergia-termelők biztosították.

2020. 10. 06. 17:04
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdőlt a tavaszi napenergia rekord október 4-én – közölte lapunkkal a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

Az ipari méretű napenergia-termelők adták a magyarországi áramtermelés több mint negyedét, 26,27 százalékát a déli csúcsidőszak negyedórájában október 4-én, ezzel új termelési rekordot állítottak fel. A korábbi, április 16-i rekord 22 százalék volt.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A nettó kereskedelmi elszámolási adatok alapján, az importtal együtt az országos bruttó rendszerterhelés 22,61 százalékát a napenergia-termelők biztosították. A több mint 1900 magyarországi naperőmű együttes teljesítménye mára meghaladja az 1200 megawattot (MW), valamivel több mint 200 MW-tal gyarapodott az áprilisi rekord óta – részletezte a Mavir.

A fotovoltaikus teljesítőképesség gyors és jelentős mértékű bővülése kihívást jelent a villamosenergia-rendszer és villamosenergia-piac integrációja területén. A Mavir azonban kiemelten fontosnak tartja, hogy valamennyi olyan törekvés megvalósuljon, amely lehetővé teszi a termelők egységes csatlakozását a hálózathoz, valamint amelyek megfelelő ösztönzőket biztosítanak a megújuló alapú áramtermelésbe való beruházásokhoz és teljes villamosenergia-piaci és villamosenergia-rendszerbeli integrációhoz.

Ismét jól érzik magukat a berendezések

A társaság felidézte, hogy a napenergia hasznosítása tavasszal és ősszel a leghatékonyabb, nyáron ugyanis, ha túlmelegszenek a panelek, kevesebbet termelnek és alacsonyabb a hatásfokuk. Ezért számítani lehetett a napsütéses őszi időben újabb rekordra, a rendszerirányító szakértői nem zárják ki, hogy a következő hetek napsütéses déli óráiban akár új csúcsok szülessenek.

A legújabb termelési csúcs 1034 megawatt (MW) volt, amit október 4-én, a 12 óra 15 perc és 12 óra 30 perc közötti negyedórában állítottak fel az 50 kW feletti beépített teljesítőképességű magyarországi napenergia alapú termelők. Ezek átlagos kihasználtsága egyébként az elmúlt évben 16 százalékos volt.

Az október 4-i teljes napi bruttó termelésben a napenergia alapú termelés részesedése 7,3 százalék volt, ezzel a teljes napi felhasználás 5,8 százalékát adták. Ha csak a napsütéses órákat vesszük figyelembe, vagyis a csillagászati naptár szerinti napkelte és napnyugta közötti időszakkal kalkulálunk, akkor jóval magasabb az arány, a bruttó termelés 14,35 százaléka, a teljes felhasználásnak pedig 12,16 százaléka, amit a nem háztartási méretű naperőművek adtak.

Nem áll meg a bővülés

Az 1935, magyarországi, ipari naperőmű összkapacitása októberre elérte az 1221,873 MW-ot – az áprilisi előző rekord idején még csak 1016 MW volt – ezzel a villamosenergia-rendszer jelenlegi bruttó teljesítőképességének 12,57 százalékát adják, és ez az arány várhatóan

tovább növekszik majd. Ez a növekedés egyébként a háztartási szintű napenergia hasznosításban is dinamikus, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2020 első negyedéves adatai szerint ezeknek a kiserőműveknek az összteljesítménye eléri az 508 MW-ot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.