Újra válság előtti formájában a budapesti tőzsde

Bő féléves gyengélkedés után magára talált a Budapesti Értéktőzsde, a vételi erő nagy forgalom mellett jelentős áremelkedést okozott. A nagy cégek közül a Mol és az OTP papírjai drágultak leginkább.

2020. 11. 28. 8:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivételesen jól teljesített a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) november eleje óta: a BUX index bő húsz százalékkal emelkedett. Mindehhez nagy forgalom is társult, vagyis látszik, hogy komoly vételi erő mutatkozott, a befektetők nagy tételben vásároltak.

A tőzsde igen jó formában kezdte az évet: a BUX örökös csúcsot döntött, és 46 ezer pontig emelkedett. A márciusban kibontakozó koronavírus-járvány azonban pánikszerű eladásokat generált: az index harmincezer pont alatt is járt. Ezután korrekciós emelkedés következett, de az ősz első két hónapjában ismét gyengélkedett a piac. Október végén aztán mutatkozni kezdett egy kis érdeklődés, ami novemberben már erős vételi nyomássá fokozódott. Szárnyalni kezdett a Mol és az OTP, de a válságot egyébként jól bíró Richter és a Magyar Telekom is emelkedtek, és a kisebb papírok közül is sok teljesített jól.

A koronavírus elleni vakcinák reménytkeltő hírére fellelkesedtek a befektetők
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az erős emelkedést két tényező segítette: egyrészt a harmadik negyedévben meglepően jó eredménnyel rukkoltak elő a nagyobb cégek, másrészt az első konkrét hírek a reménybeli, koronavírus elleni vakcinákról lelkesíteni kezdték a befektetőket, feléledt a remény, hogy a járvány jövőre megszűnhet, a leginkább sújtott gazdasági szektorok magukhoz térhetnek. Ennek megfelelően az OTP és a Mol emelkedtek nagyobb mértékben, utóbbi kölönösen nagy, harminc százalék feletti szárnyalást produkált, aminek meg is volt az oka: a cég már a harmadik negyedévben remekül alkalmazkodott a kedvezőtlen külső környezethez, azóta viszont a környezet is javult: emelkedett az olajár, már jóval nagyobb az olaj iránti kereslet, mint a járvány tavaszi hulláma idején.

A Budapesti Értéktőzsde jó teljesítményét a nemzetközi piacok is segítették: az amerikai tőzsdeindexek a csúcsaikon vannak, és az európaiak többsége is közelíti a járvány előtti szinteket. Miután elérhető közelségbe kerültek a hatékony vakcinák, a befektetők venni kezdték a korábban került banki és olajrészvényeket, de sok más olyan iparág papírjait is, melyeket a járvány súlyosan érintett.

Kérdés, hogy ez a lendület kitarthat-e az év utolsó hónapjában is. Döntő tényező lehet, hogy meglesz-e még idén egy vagy több vakcinára az engedély, és ennek megfelelően elkezdődik-e a tömeges oltás, ami aztán vélhetően felgyorsul a következő hónapokban. Ha így lesz, jó eséllyel számíthatunk a járvány okozta korlátozások nagy részének fokozatos feloldására, ami lehetővé tenné, hogy a kárt szenvedett iparágak magukhoz térjenek, ami fokozhatja a keresletet a korlátozások által megviselt iparágak részvényei iránt. Ugyancsak jót tenne a piacnak, ha tetőzne a járvány második hulláma, és már decemberben jelentősen csökkenne az új fertőzések száma Európában és Észak-Amerikában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.