Újraindulás: csaknem teljes az új lépések társadalmi támogatottsága

Kormányellenesek is egyetértenek a kabinet múlt héten bejelentett gazdaságpolitikai intézkedéseivel – világít rá egy közvélemény-kutatás.

Magyar Nemzet
2021. 06. 21. 12:30
null
Forrás: Real-PR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a kormányellenesek több mint kétharmada is egyetért a kormányfő által a múlt héten bejelentett gazdaságpolitikai intézkedésekkel, a teljes népesség körében pedig 80-90 százalékos a támogatottság – derül ki a Real-PR telefonos közvélemény-kutatásából.

Forrás: Real-PR

Orbán Viktor június 9-én, a Világgazdaság konferenciáján három fontos gazdaságpolitikai intézkedést jelentett be, amelyekkel Magyarország újraindulását kívánja elősegíteni a kormány a járvány után. Ezek sikeréhez az is szükséges – hangsúlyozta akkor a kormányfő –, hogy szándékaikat és céljaikat a társadalom támogassa.

A legnagyobb egyetértés a minimálbér emelésével kapcsolatban volt tapasztalható a kutatásban megkérdezettek körében: a minimálbér látványos, közel húszszázalékos emelésével az összes megkérdezett 90 százaléka egyetért.

Noha a kérdésben is hangsúlyt kapott, hogy az intézkedést a kormány tervezi, a kormánnyal szemben összességében kritikus polgárok 84 százaléka (a kormánypártiak 93 százaléka) is inkább jó döntésnek nevezte a kétszázezres minimálbért. A kormánykritikusoknak csak 12 százaléka gondolta mindezt „rossz döntésnek”, vélhetően a döntéshozó kiléte és nem a döntés tartalma miatt – jegyzik meg a kutatás készítői.

A védekezésben részt vevőknek nyújtandó tíznapos pluszszabadság szintén teljes egyetértésre talált. Az összes megkérdezett 89, de a kormánykritikusok 87 százaléka is azonosult a döntéssel.

Nagy vitát váltott ki azonban a családi adó-visszatérítés egyszeri intézkedése. Ötből négyen ugyanakkor egyetértenek a költséges, de valódi segítséget jelentő tervezettel. A kormánnyal szimpatizálók esetében ez, a többi kérdéshez hasonlóan, kilencvenszázalékos támogatottságot ért el. A kormánykritikusok azonban kevésbé lelkesek, csak kétharmaduk sorakozott fel a döntés mögé (68 százalék), negyedük (23 százalék) nem. Mindez összefügghet azzal is, hogy a kormánykritikusok e jelentős lépés politikai következményeitől tartanak, feltételezhetik, hogy az általuk nem kedvelt kabinet választási esélyeit is növeli – fogalmaz a kutatás.

Az 1000 fős, országos reprezentatív telefonos kutatás 2021. június 14–16. között zajlott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.