Varga Mihály: A magyar gazdaság folyamatosan nyeri vissza növekedési képességét

A magyar gazdaság nem állt le a járvány miatt, és képes lesz arra, hogy visszaszerezze a járvány előtti uniós dobogós helyet.

Forrás: MTI, facebook.com/VargaMihalyKepviselo2021. 06. 29. 13:52
null
Forrás: facebook.com/VargaMihalyKepviselo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság nem állt le, folyamatosan nyeri vissza növekedési képességét, és képes lesz arra, hogy a növekedést tekintve visszaszerezze a járvány előtti uniós dobogós helyet – mondta a pénzügyminiszter kedden a Fejér megyei Sárszentmihályon, ahol a Masterplast Nyrt. egészségipari alapanyaggyártó üzemét adták át.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy

a járvány okozta válság kitörésekor számos magyar vállalkozás döntött úgy, köztük a Masterplast, hogy nem visszafogja a termelését, nem leépíti a munkahelyeit, hanem fejleszt, beruház, új piacokat keres. A kormány az ehhez szükséges támogatást mindvégig biztosította

– tette hozzá.

A miniszter közölte, hogy a támogatások egy része az Egészségipari támogatási program keretében jutott el a vállalkozásokhoz, és e források felhasználásával az egyik legnagyobb beruházást a Masterplast hajtotta végre. Mint mondta: ötven új munkahelyet hoztak létre új üzemük 9,5 milliárd forintba került, ehhez több mint 7,5 milliárdot az állam adott.

Varga Mihály jelezte, még idén elkészül a cég feldolgozóüzeme is, így a Masterplast a most átadott üzemmel együtt összesen 12 milliárd forintos beruházást hajt végre a kormány 9,5 milliárd forintos támogatásával.

A miniszter arról is beszélt, hogy a vállalatcsoport beruházásával egy újabb területen, az egészségipari textíliák terén válhat önellátóvá az ország, hiszen a Sárszentmihályon előállított alapanyagból készülhet védőruha, maszk, orvosi köpeny, lábzsák és fejvédő is. Megjegyezte, hogy járványidőszakban az új üzem teljes kapacitását képesek lesznek a hazai szükségletek kielégítésére fordítani, ugyanakkor „békeidőben” a termékek nyolcvan százalékát akár a külpiacokon is tudják értékesíteni.

A tárcavezető emlékeztetett:

a kormány tavaly nyáron indította el az Egészségipari támogatási programot (ETP), amely már az egyik legeredményesebb kormányzati beruházásösztönző programnak számít. Az ETP keretében összesen 82 egészségipari fejlesztés valósul meg 86 milliárd forint összértékben, 5700 munkahelyet védenek meg, amelyhez a kormány 66 milliárd forintos támogatást nyújt a vállalkozásoknak. Ezzel a cégek már képesek ellátni az országot elegendő maszkkal, a vírus gyógyításában fontos Favipiravirral, az oltáshoz használt orvosi eszközökkel, fertőtlenítőszerrel, valamint légtisztító berendezésekkel.

Törő Gábor (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy egy éve is komoly fejlesztéseket adtak át a cégnél, ám akkor még a munkahelyek megtartása volt előtérben, most új munkahelyek létesültek.

A sajtóanyag szerint az egészségipari textíliagyártó üzem a Masterplast történetének legnagyobb beruházása. A 7700 négyzetméter alapterületű üzemkomplexumban 7000 tonnás éves kapacitással rendelkezik. Az egészségipari üzletág nagyságrendileg több mint húszmillió eurós éves árbevételt hozhat a Masterplast számára már 2021-ben és az új terület eredményessége az évtized végére elérheti az építőipari szegmens szintjét.

A Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzett vállalat 2019-es árbevétele 107 millió euró (38,5 milliárd forint) volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.