Varga Mihály: Magyarország minél nagyobb arányban részesedjen a digitalizáció előnyeiből!

A kormány azt szeretné elérni, hogy Magyarország minél nagyobb arányban részesedjen a digitalizáció előnyeiből – mondta a pénzügyminiszter az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatika-tudományi Szekciójának megnyitóján, kedden Budapesten, az Óbudai Egyetemen.

Forrás: MTI2019. 04. 16. 13:44
VARGA Mihly
Budapest, 2019. április 16. Varga Mihály pénzügyminiszter az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) informatikatudományi szekciójának ünnepélyes megnyitóján az Óbudai Egyetemen 2019. április 16-án. Az OTDK-n elsõ alkalommal vesznek részt szervezetten olyan magyarországi és külhoni középiskolások is, akik felsõoktatási intézményi konferenciákon, vagy egyéb tudományos fórumon mutatták be kutatási eredményeiket, és az OTDK-ra jelölést szereztek. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály hangsúlyozta: erre jó esély van, mivel a magyar gazdaság fejlődési üteme mára már mintegy háromszorosa az uniós átlagnak. Ez egyben új feladatot is jelent, olyan irányt kell mutatni, ami biztosítja a további növekedést – jegyezte meg.

Az egyik ilyen fő iránynak a digitalizációt, illetve eredményeinek minél gyorsabb alkalmazását nevezte. A kormány kiemelt célkitűzése, hogy Magyarországon senki ne hagyja el az oktatás rendszerét a megfelelő digitális tudás nélkül – jelezte a pénzügyi tárca vezetője.

Szavai szerint a magyar gazdaságnak jó esélye van arra, hogy sikeresen vegyen részt a negyedik ipari forradalomban, mivel magas az ipari termelés aránya, támaszkodhatunk az ország kutatás-fejlesztési hátterére, a kidolgozott programokra és a jól képzett magyar szakemberekre.

A digitalizáció folyamatának az élenjáró nagyvállalatok mellett minden magyar vállalkozást el kell érnie, enélkül ugyanis lemaradhatnak a piaci versenyben. Számos kormányzati program segít ebben, ilyen például az Ipar 4.0 program, amely a digitalizációs fejlesztéseket támogatja, az újonnan létrehozott 5G koalíció és a Mesterséges Intelligencia Koalíció is ezt a folyamatot segíti. Ezeknek az a kiemelt célja, hogy Magyarország az 5G fejlesztések, illetve a mesterségesintelligencia-projektek és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön – emelte ki Varga Mihály.

A tárcavezető jelezte: a tervek megvalósítása a magyar vállalatok és szakemberek előtt is új távlatokat nyithat.

Rámutatott: a kormány kidolgozta Magyarország Digitális oktatási stratégiáját, ennek a megvalósítása során el kell érni, hogy az országban senki ne hagyja el az oktatás rendszerét a megfelelő digitális tudás nélkül. Ez azt is jelenti, hogy közelebb kell hozni egymáshoz a vállalati és a felsőoktatási innovációt, emellett arra is hangsúlyt kell helyezni, hogy a digitális ismeretek a tanulók, hallgatók és a dolgozók minél szélesebb köréhez jussanak el.

A köznevelés feladata, hogy ne csak az részesülhessen a digitalizáció előnyeiből, akinek a családi háttere ezt lehetővé teszi, hanem minden tanulónak lehetősége legyen arra, hogy elsajátíthassa a jövő technológiáit – hangsúlyozta Varga Mihály.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.