Vasutat kap a BMW-gyár

A kormány a vasúti mellett egyéb, a BMW-gyár helyszínét, valamint a Debrecen és térsége fejlesztését szolgáló közlekedési infrastruktúra- és közműberuházásokat irányzott elő.

2019. 03. 22. 9:32
null
Kormányhatározat rendelkezik a beruházási terület infrastrukturális fejlesztéseiről Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a leendő BMW-gyár területének előkészítése. Ennek jele, hogy a MÁV vágányzári információ keretében közölte, április 1-jétől jú­lius 7-ig és július 12-től december 14-ig a Debrecen–Balmazújváros állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a 108-as számú, Debrecen és Füzesabony közötti vasútvonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, Debrecen–Balmazújváros állomások között pedig vonatpótló autóbuszok járnak majd.

A Derke – Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület közleménye szerint a vágányzár már a BMW-gyár vasúti kapcsolatának előszítésével áll kapcsolatban. Tény, hogy kormányhatározat rendelkezik a leendő gyárnak helyet adó északnyugati gazdasági övezet kialakításával összefüggő infra­struktúra-fejlesztésekről.

Kormányhatározat rendelkezik a beruházási terület infrastrukturális fejlesztéseiről
Fotó: Kurucz Árpád

Ennek keretében el kell végezni a 108-as vasútvonal Debrecen és a megépülő konténerterminál közötti szakaszának részleges kétvágányúvá fejlesztését, villamosítását, korszerűsítését és becsatlakozását a 100-as vasútvonalra 2021. szeptember 30-ig. (A 100-as a Budapest–Szolnok–Debrecen vasúti fővonal, amelynek Ebes és Debrecen közötti szakaszát jelenleg is korszerűsítik.)

A kormány a vasúti mellett egyéb, a BMW-gyár helyszínét, valamint a Debrecen és térsége fejlesztését szolgáló közlekedési infrastruktúra- és közműberuházásokat irányzott elő.

Az ­M35-ös autópályán új csomópontot kell létrehozni Debrecen–Józsa térségében. A 33-as számú főutat az ­M35-ös autó­pálya és 3316. jelű összekötőút közötti szakaszán 2×2 sávosra szükséges bővíteni. Az ipari park területe körül 2×1 sávos utat kell építeni, és azt elvezetni Debrecen–Nagymacs és Debrecen–Józsa felé. Ki kell alakítani a debreceni közforgalmú logisztikai és konténerterminált, amely része lesz az országos intermodális konténerterminál-hálózatnak.

A kormányhatározat emellett rendelkezik a terület gáz- és villamosenergia-ellátásának biztosításáról, a csapadékvizek elvezetéséről, a csatornázásáról, illetve távközlési hálózat kiépítéséről. Mint korábban lapunk is beszámolt róla, a BMW Group új autógyárat épít Debrecen mellett, évente 150 ezer járművet gyártanak majd, és ezer munkahelyet hoznak létre.

Régészeti feltárás Debrecenben

Három egykori település maradványaira bukkantak a régészek a BMW Group leendő zöldmezős beruházásának is helyet adó debreceni északnyugati gazdasági övezet területén. A Deák-tanya 1. elnevezésű lelőhelyen késő császárkori (IV–V. századi) település elemei azonosíthatók. A másik feltárt időszakot a késő vaskori (Kr. e. IV.–III. századi) kelta kultúra tanyaszerű településének elemei, kutak, gödrök, temetkezési helyek reprezentálják. A Rózsa-dűlő nevű lelőhelyen egy újabb római császárkori település és a hozzá tartozó temető előkerülése várható. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.