Valentin-nap: megszállja a fél országot a NAV

Átfogó razziával készül az adóhivatal a Valentin-napra: a revizorok legalább a fél országot megszállják. Hatósági vizsgálatra számíthatnak a virágosok, az ajándékboltok, de számos helyen a parfümériák, az ékszerészek és az édességárusok is. S nem csak a nyugta számít, mert akár az áru eredetéről is érdeklődhetnek a hivatal ellenőrei.

Jakubász
2021. 02. 10. 18:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha február 14., akkor Bálint-, másképpen Valentin-nap. A dátumot némelyek egyenesen ünnepként tartják számon, mások viszont csak világméretű marketingfogást látnak benne, de akárhogy is: a kereskedelem egyes ágaiban sokszorosára ugrik a forgalom, ugyanis az emberek régóta számottevő összeget fordítanak ilyenkor szerelmük megajándékozására.

Pontosan tisztában vannak ezzel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) is, nem véletlenül rendeltek el a szervezetnél a fél országra kiterjedő razziát. Az ellenőrzés – melyet a legfrissebb, nyilvános tervében harangozott be a szervezet – biztosan érinti a főváros mellett Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Heves, Somogy, Vas, továbbá Veszprém, Pest és Komárom-Esztergom megyét, valamint Jász-Nagykun-Szolnokot. A többi megyében előzetesen nem jelentették be a vizsgálatokat, de nagy a valószínűsége annak, hogy azokon a helyeken is bekopognak majd a revizorok az ilyenkor nagy forgalmat lebonyolító kereskedőkhöz, szolgáltatókhoz.

Színes lufik és szép csokrok: a revizorokat is vonzza a színkavalkád Fotó: Havran Zoltán

A közzétett ellenőrzési terv szerint ezen a héten a leggyakrabban a virágosok és az ajándékárusok számíthatnak a NAV érdeklődésére, de a revizorok egyes helyeken felkeresik a parfümériá­kat, az édességárusokat és az ékszerüzleteket is. Nem lepődhetnek meg ugyanakkor egyes vendéglátósok, házhoz szállító éttermek, dísznövényboltok és szabadidős elfoglaltságot kínáló vállalkozások sem, ha netán betoppannak hozzájuk mostanában az adóhivatal alkalmazottai.

Mint a hatósági előrejelzésből kiderül, a NAV emberei a Valentin-napi razziában is – mondhatni – a szokásos témaköröket tekintik át. Mindenekelőtt azt, hogy a kereskedő átadja-e a nyugtát, a számlát. Ugyanilyen fontos, hogy az alkalmazottakat megfelelően bejelentették-e, s az is, hogy a vállalkozásban helyesen használják-e az online pénztárgépet. Ezek mellett alkalmanként felmerülhet a nyilvántartások vezetésének ügye, valamint az, hogy elkészültek-e az év végi záróleltárok, ahogy adott esetben a forgalmazott áruk eredetét is ellenőrizheti az adóhivatal. S mivel a Valentin-nap idén vasárnapra esik, vizsgálatra a hét végén is megannyi helyen számítani lehet.

A mostani vizsgálatsorozatban az előző évek tapasztalatai alapján semmi meglepő sincs – régóta országos razziát tart az adóhivatal minden nagyobb ünnepnél, kereskedelmi akciónál. A szokások alapján összehangolt ellenőrzésekre kell számítani például nőnapkor, húsvét előtt, ballagáskor, nyáron a Balaton környékén, később a Forma–1 magyar futamakor, iskolakezdés idején, akárcsak mindenszentek táján, karácsony környékén, végül szilveszter előtt.

A Valentin-napi akció ezek alapján akár az adóhatóság ellenőrzési idénynyitójának is tekinthető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.