A felmelegedéstől fél leginkább a világ lakossága

A globális éghajlatváltozással kapcsolatban folyamatosan nő az aggodalom, miközben egyre kevésbé tart a terrortámadásoktól a világ lakossága, jelentette a Pew amerikai kutatóközpont. A friss, globális problémákat vizsgáló felmérés alapján jelentősek az eltérések az országok és a régiók között, de összességében egyre magasabb a kibertámadásoktól való félelem is. Hazánkban az éghajlatváltozást nevezték meg elsőként, más kutatások azonban egyéb félelmekről számoltak be.

Zetelaki Réka
2019. 02. 12. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre jobban tart a klímaváltozástól a Föld lakossága, derült ki a Pew Research Center friss közvélemény-kutatásából. A washingtoni székhelyű kutatóközpont szerint világszinten aggodalomra ad okot első helyen a felmelegedés, másodikon a terrorizmus, illetve a kibertámadások. A kutatóközpont a világ 26 országában vizsgálta a lakosság félelemérzetét tavaly május és augusztus között, mintegy 30 ezer ember megkérdezésével. Tizenhárom országban a felmelegedés szerepelt első helyen, többek között hazánkban is.

A terrorizmustól való félelem összességében 66 százalékról 62-re csökkent 2017 óta, de nyolc országban, például Oroszországban, Franciaországban, Indonéziában, Nigériában az első helyen nevezték meg. Az európai országok 71 százalékban a globális klímaváltozást, 68 százalékban pedig a terroristatámadásokat érezték veszélyforrásnak. De az európai népek körében egyébként akadtak kivételek is: a hollandok egyedüliként a kibertámadásokat érezték a legnagyobb fenyegetésnek, míg a lengyelek – szintén egyedül – az orosz hatalmat és befolyást nevezték annak.

A kibertámadástól való félelem egyébként globális szinten növekedett. Míg 2013-ban a válaszadók negyede nevezte meg veszélyként, ez az arány mára 45 százalékra nőtt. Négy országban tartják ezt elsődleges veszélynek, ezek közé tartozik – a hollandok mellett – az Egyesült Államok, Japán és Dél-Afrika.

Önkéntes rögzíti az állapotokat Kenya és Szomália határán. A klímaváltozás miatti nyugtalanság évről évre nő
Fotó: REUTERS/Barry Malone

Világszinten növekedett a félelem az amerikai befolyástól, különösen Donald Trump elnökké válása óta. Tíz országban legalább a válaszadók fele ezt nevezte meg a legnagyobb fenyegetésnek, Mexikóban 64 százalék volt ez az arány. Kevesen jelölték meg a globális gazdaság veszélyeit, de a görögöknél a válaszadók 88 százaléka ezt nevezte meg. A veszélylista alján található a kínai hatalom és befolyás is, az ezzel kapcsolatos félelem elsősorban a régióbeli országoknál volt érzékelhető.

Az elemzés egyébként kiemeli: ideo­lógiai elképzelések alapján is különbség figyelhető meg a válaszokban. Európában például a jobboldali „populista” pártok támogatói kisebb arányban aggódnak a klímaváltozás miatt. A nők és férfiak között is eltérés figyelhető meg, a női válaszadók például jobban aggódnak Észak-Korea nukleáris fenyegetése miatt, mint a férfiak – az olasz nők kivételével. A korosztály is döntő lehet: az ötven év feletti németek például közel kétszer annyira aggódnak a terrorfenyegetettség miatt, mint a 19–29 évesek.

A kutatás egyébként számos olyan félelmet nem említ, amelyek más vizsgálatok elején állnak. Egy őszi német kutatás például azt mutatja, a lakosság elsősorban Donald Trump miatt aggódik – a klímaegyezmény és az iráni atomalku felmondása miatt –, a második helyen pedig a bevándorlás szerepel.

A Pew kutatása szerint hazánkban elsősorban a klímaváltozástól (66 százalék), másodsorban a terrortámadásoktól (59 százalék) tart a lakosság, az oroszoktól mindössze a válaszadók negyede tart. Más hazai kutatások szerint a magyarok számára leginkább az anyagi és lakhatási biztonság jelenti a fő kérdést, és jelentős a bevándorlástól való félelem is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.