Az EU-ban csökkent a menedékkérők száma

Magyar Nemzet
2019. 02. 14. 15:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább csökkent a benyújtott menedékkérelmek száma tavaly az Európai Unióban, és immár nagyjából megfelel a menekült- és migrációs válság kezdete előtti, 2014-es szintnek – írta tegnap közzétett éves jelentésé­ben az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal.

Az MTI által idézett ügynökség arról számolt be, hogy 2018-ban 634 700-an kértek nemzetközi védelmet az EU huszonnyolc tagállamában, illetve Izlandon, Norvégiában és Svájcban, ami 10 százalékos csökkenés a 44 százalékos visszaesést produkáló megelőző évhez képest, és már megfelel a 2015-ös példátlan menekültáradat előtti szintnek. A kérelmezők legnagyobb csoportját továbbra is a szíriaiak alkották, őket az afgánok, az irakiak, a ­pakisztániak, az irániak, a nigériaiak, a törökök és a venezuelaiak követték.

Menedékkérőként érkezett Németországba a szíriai titkosszolgálat két munkatársa is, akiket a német szövetségi legfőbb ügyészség tegnapi tájékoztatása szerint emberiesség elleni bűncselekmények alapos gyanúja miatt fogtak el kedden Berlinben, illetve Rajna-vidék-Pfalz tartományban. Az Anwar R. néven azonosított 56 éves férfi a Damaszkusz és térsége biztonságáért felelős egység nyomozati osztályát és a hozzá tartozó börtönt vezette, így ő határozta meg az intézmény munkarendjét a „rendszerszerűen alkalmazott brutális kínzási módszerekkel” együtt. A másik gyanúsított, az Eyad A. néven azonosított 42 éves szíriai állampolgár legkevesebb kétezer ember bántalmazásában, kínzásában, és két ember meggyilkolásában segédkezett az ügyészség szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.