Damaszkusz sem áll a kurd törekvés mellé

Magyar Nemzet
2019. 02. 20. 15:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szíria szétdarabolásához vezethetne, ha Damaszkusz eleget tenne a kurdok kívánalmának, ezért a kormány határozottan elutasítja autonómiaigényüket – nyomatékosította tegnap Bassár el-Aszad szíriai elnök magas rangú tanácsadója. Buthaina Saaban egy moszkvai konferencián hangsúlyozta: Szíria olvasztótégely, és minden ember egyenlő a szíriai törvények és az alkotmány előtt. Hozzátette: a kurdok értékes és fontos részei a szíriai társadalomnak.

Az Északkelet-Szíriát ellenőrző, az Egyesült Államok támogatását élvező kurdok arra törekednek, hogy megőrizzék autonómiájukat egy decentralizált Szíriában, miután az amerikai katonák kivonulnak. Ennek érdekében megállapodásra akarnak jutni Damaszkusszal, amelytől azt remélik, hogy megvédi őket egy lehetséges török offenzívától. Aszad tanácsadója emiatt bírálta Recep Tayyip Erdogan török elnököt az észak-szíriai biztonsági övezetről szóló ötletéért, mondván, Ankara ki akar hasítani egy szeletet Szíriából.

Ankara a török határ mentén akar létrehozni egy biztonsági övezetet, amelyet meg akar tisztítani az amerikai támogatású Népvédelmi Egységek kurd milíciától, majd bevonulni oda, amit egyebek mellett azzal indokol, hogy a Törökországban élő szíriai menekültek megkezdhessék a hazatérést Szí­riába, emlékeztetett az MTI.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.