Előre hozott választást írhat ki Pedro Sánchez

Leszavazta a spanyol parlament tegnap a kormány idei költségvetési javaslatát, amire több mint húsz éve nem volt példa.

Magyar Nemzet
2019. 02. 14. 11:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leszavazta a spanyol parlament tegnap a kormány idei költségvetési javaslatát, amire több mint húsz éve nem volt példa; ez felerősítette az előre hozott általános parlamenti választásokról szóló találgatásokat – adta hírül az MTI. A nyolc és fél hónapja hatalmon lévő, kisebbségben kormányzó Spanyol Szocialista Párt több vezető politikusa is attól tette függővé ezt a döntést, hogy a 2019-es költségvetési javaslatot elfogadja-e a parlament. María Jesús Montero pénzügyminiszter az előterjesztés kedden kezdődött vitájában is szólt arról, hogy egy esetleges elutasítás az egyébként 2020 nyaráig tartó kormányzati ciklus „lerövidülését” jelentheti.

A javaslat vitájának középpontjában az ellenzék részéről sokkal inkább az előre hozott választások követelése és a kormány Katalónia-politikájának bírálata állt, mint a tervezet gazdasági vonatkozásainak kivesézése. – A spanyol nemzet azt mondta, elég – mondta Pablo Casado, a konzervatív Néppárt elnöke. Érvelése szerint a kormány lepaktált a katalán nacionalista pártokkal.

Hiába fohászkodott a kormányfő, nem ment át a büdzsé tervezete
Fotó: REUTERS/Sergio Perez

Albert Rivera, az Állampolgárok liberális középpárt vezetője a szocialista kormány végrendeletének nevezte a beterjesztett költségvetést. A tervezetet a spanyol parlament katalán függetlenségi pártjai – az Európai Katalán Demokrata Párt és a Katalán Köztársasági Baloldal – sem támogatták. Szavazatukat kezdettől fogva ahhoz kötötték, hogy a kormány egyezzen bele a katalán önrendelkezési népszavazás megrendezésébe, amelyet Madrid is elismer. A parlamenti vitában felrótták a kormánynak, hogy „megfélemlítette” a jobboldali ellenzék tiltakozása, és emiatt szakadtak meg a tárgyalásaik.

Az előre hozott választások megrendezésére több, hivatalosan nem megerősített dátum is megjelent a spanyol sajtóban; legelőször május 26-át, az európai parlamenti és spanyol önkormányzati választások időpontját valószínűsítették, de szóba került április 16. és április 28. is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.