Hazánk biztonsága az első

– Úgy oldottuk meg a katonailag fontos technikai kérdéseket, hogy a magyar szuverenitás érintetlen marad – jelentette ki Orbán Viktor.

Magyar Nemzet
2019. 02. 15. 12:06
A különleges műveleti erők helikopteres bemutatója Szolnokon Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország célja, hogy a világ jelentős gazdasági hatalmai érdekeltek legyenek hazánk gazdasági sikerében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Figyelő tegnapi számában megjelent interjúban, amelyet Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfői budapesti látogatása után készített a lap a kormányfővel. Arra a kérdésre, hogy miért állt érdekében épp most Magyarországra látogatni Mike Pompeónak, amikor hét és fél éve nem járt hazánkban amerikai külügyminiszter, Orbán Viktor úgy válaszolt: „Mert szövetségesei vagyunk egymásnak.”

A miniszterelnök szerint míg az Obama-kormányzat gondolkodásában Közép-Euró­pa jelentősen leértékelődött, Donald Trump érkezésével a térség újra fontossá vált az Egyesült Államok számára. A szövetség azonban nem azt jelenti, hogy „minden kérdésben minden érdekünk egybeesne. Ezt Magyarországon az atlantista külpolitika hangadói általában el szokták felejteni” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A kormányfő a látogatással kapcsolatban elmondta, megállapodtak arról a szerződésről, amely azt rendezi, hogy a Magyarországon tartózkodó amerikai katonák hogyan mozoghatnak az országon belül, illetve az országból kifelé. Mint mondta, azért került napirendre, mert az amerikaiak jelentős katonai erőket mozgósítottak és telepítenek Közép-Európa számos országába. – Úgy oldottuk meg a katonailag fontos technikai kérdéseket, hogy a magyar szuverenitás érintetlen marad – jelentette ki Orbán Viktor.

Felidézte, személyes élményei vannak arról, hogy milyen jelentősége van egy ilyen szerződésnek, ugyanis 1999-ben a szuverenitási jog alapján hárította el Magyarország az amerikaiaknak azt a kérését, hogy nyisson meg egy frontot a déli határnál Szerbia felé, ezzel segítve a NATO Szerbiával szembeni szárazföldi akcióit.

A különleges műveleti erők helikopteres bemutatója Szolnokon
Fotó: Kurucz Árpád

Az Egyesült Államokkal kötött másik, a közép-hatótávolságú légvédelmi rendszerről szóló megállapodást Orbán Viktor azzal indokolta, minden országnak szüksége van arra, hogy területének stratégiai pontjait megvédje, és a levegőből fenyegető katonai veszélyeket képes legyen elhárítani. Magyarországnak ez a képessége elavult – mondta a kormányfő. – Ennek a fegyverzetelemnek a beszerzése illeszkedik a többéves hadászatfejlesztési folyamatba, amelynek végén Magyarországnak jelentős katonai ütőereje lesz, és bármilyen irányból érkező támadást saját erőből is ki tud védeni – tette hozzá.

Arról, hogy mindehhez mit szól majd Oroszország, a miniszterelnök azt mondta, az orosz–magyar viszony fontos, de Magyarország katonai biztonsága az első. A jó oroszpolitika két pillérének a saját biztonságát amerikai segítség nélkül garantálni képes Európát és az Oroszországgal való élénk gazdasági kapcsolatot jelölte meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.