Hétfőn látogat Budapestre Mike Pompeo

Magyar Nemzet
2019. 02. 08. 9:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai külügyminiszter jövő heti látogatása bizonyítja, hogy Magyarország megbízható NATO-szövetséges – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap az MTI-nek. A politikus azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy John Bolton amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó Twitter-oldalán bejelentette: Budapestre látogat a jövő héten az amerikai diplomácia vezetője, Mike Pompeo.

Szijjártó Péter kifejtette, Magyarország és az Egyesült Államok politikai kapcsolatai a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta folyamatosan javulnak, ennek egyértelmű jele, hogy nyolc év után újra Magyarországra látogat az Egyesült Államok külügyminisztere. Szijjártó Péter szerint ez azt bizonyítja, hogy Magyarország olyan megbízható NATO-szövetséges, amely elkötelezett támogatója a NATO megerősítésének és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalíció keretében az Egyesült Államok globális terrorellenes törekvéseinek.

A külügyminiszter hangsúlyozta, a magyar kormány mindig a kölcsönös tiszteletre alapozta külpolitikáját, és „ez a kölcsönös tisztelet a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta jellemzi a magyar–amerikai kétoldalú politikai együttműködést is”. Magyarország soha nem állt be abba az európai fősodratú politikai kórusba, amely Donald Trump elnök hivatalba lépése óta folyamatosan kritizálja intézkedéseit – közölte Szijjártó Péter.

A kétoldalú politikai együttműködésnek újabb lendületet adott, hogy mindkét kormány a saját állampolgárai biztonságát tekinti elsődlegesnek, és ezért az illegális migrációval szemben határozottan állást foglal. Ez abból is látszott, hogy az ENSZ globális migrációs csomagjával szemben ez a két ország lépett fel a leghatározottabban és a leghangosabban – tette hozzá. Közölte, hétfőn közös sajtótájékoztatót tart amerikai kollégájával, akit Orbán Viktor miniszterelnök is fogad.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.