Líbia déli részén szabadon garázdálkodnak a terroristák

Líbia kiterjedt térségeiben továbbra is feszült a helyzet, az ország déli részén szabadon garázdálkodnak a szélsőségesek, köztük az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei is – derült ki az Afrikai Unió (AU) Béke és Biztonsági Tanácsának hétfőn ismertetett jelentéséből.

Forrás: MTI2019. 02. 11. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentum szerint „Líbia nagy részében továbbra is feszültséggel teli a helyzet, különösen a fővárosban, Tripoliban, ahol a rivális milíciák fegyveres összetűzései áldozatokat követelnek, és a magántulajdon megsemmisítéséhez vezetnek”.

„Líbia déli felén pedig szabadon tevékenykednek a szélsőséges csoportok és bűnszervezetek. Köztük az al-Kaida (nemzetközi terrorhálózat) és az Iszlám Állam, amelyek emberrablásokat és gyilkosságokat követnek el, valamint csempészettel és illegális kereskedelemmel foglalkoznak” – emeli ki a jelentés.

A líbiai helyzet kiemelt napirendi pont az AU tagországainak hétfői addisz-abebai csúcsértekezletén, különös tekintettel a terrorizmus és szélsőségek elleni harcra.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása után mély káoszba zuhant, több rivális frakció is verseng az ország ellenőrzéséért. Az ország nemzetközileg elismert kormánya Tripoliban székel, míg Líbia keleti felét a tobruki „ellenkormányt” támogató Halifa Haftár tábornok és csapatai ellenőrzik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.