Teljes eszköztárat használnak a csimpánzok a táplálékkereséshez

Teljes eszköztárat használnak a csimpánzok a táplálékkereséshez, ráadásul különböző régiókban más és más technikákat alkalmaznak.

Forrás: MTI2019. 02. 25. 19:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú távú kutatásának eredményeiről a lipcsei Max Planck Intézet számolt be hétfőn. Szakértői a Varsói Egyetem munkatársaival együttműködve kutatták a Kongói Demokratikus Köztársaság északi részén lévő Bili-Uéré régióban élő kelet-afrikai csimpánzok (Pan troglodytes schweinfurthii) viselkedésrepertoárját.

Thurston Hicks, a tanulmány fő szerzője szerint egy egész eszközkészletet tudtak leírni: kóborhangyák gyűjtéséhez hosszú botokat, a fullánkos hangyák, valamint fullánk nélküli méhek fán lévő fészkében lévő méz gyűjtéséhez rövid botokat használnak az állatok. A Dorylus kohli nevű hangyafaj begyűjtéséhez vékony, rövid botokat, a fullánk nélküli méhek föld alatti fészkeinek eléréséhez pedig stabilabb botokhoz nyúlnak.

Fajtársaikkal ellentétben a kelet-afrikai csimpánzok többek között óriáscsigákat és teknősöket is fogyasztanak.

A csimpánzok kifinomultabb kultúrával rendelkeznek, mint bármely más, nem emberi főemlős.

„Viselkedésük olyan módon változik a trópusi Afrika területén, amely nem mindig magyarázható élőhelyük adottságával” – mondta a kutató. Például kizárólag a nyugat-afrikai csimpánzok néhány populációja használ mogyoró feltöréséhez kő- és fakalapácsot, holott ezeknek a főemlősöknek a teljes elterjedési területén elérhető a kalapács és a mogyoró is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.