időjárás 27°C Konstantin 2022. május 21.
logo

Erős pozícióban van Salvini

Magyar Nemzet
2019.03.04. 06:50
Erős pozícióban van Salvini

Több tízezren vonultak fel szombaton a milánói dóm körül, hogy tiltakozzanak az olasz kormány szerintük rasszizmust gerjesztő intézkedései ellen, Matteo Sal­vini olasz belügyminiszternek azonban a jelek szerint nincs oka az aggodalomra: egy friss felmérés szerint pártja, a migrációellenes Liga támogatottsága tovább erősödött.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter állt annak a több tízezer ember részvételével zajló tüntetésnek a kereszttüzében, amelyet szombaton tartottak meg az észak-olaszországi Milánó főterén. A rasszizmus- és diszkriminációellenes, Az elsők az emberek! jelszóval meghirdetett demonstráció az Elsők az olaszok! politikai jelszóra kívánt válaszolni, amellyel a Liga kormánypárt vezetője címkézte fel az illegális bevándorlás megakadályozását zászlajára tűző kormány programját.

A helyszíni tudósítások szerint a belvároson végigvonuló tömegben Olaszországban letelepedett bevándorlók mellett civil szervezetek munkatársai és baloldali politikusok is együtt vonultak a demonstrálókkal; a transzparensek békés együttélést sürgettek olaszok és migránsok között, az országban – a tüntetők szerint – egyre erősebbé váló migránsellenesség megfékezésével. Giuseppe Sala balközép milánói polgármester úgy fogalmazott: „A tüntetés annak erőteljes politikai bizonyítéka, hogy ez az ország nem csak olyan, ahogyan az utóbbi időben le van írva.”

A Euro­news beszámolója szerint a tüntetés jó hangulatban, összetűzések nélkül telt, a dóm tövében pedig egyfajta karnevállá alakult át, ahol a felállított színpadon DJ-k szórakoztatták a jelenlévőket, akiknek száma a szervezők szerint elérte a kétszázezret. A színes menetben olyan karneváli kocsik is gurultak, amelyek a Földközi-tengeren menedékkérőkkel teli hajók formáját idézték.

A belügyminiszter pártja mostanra Olaszország legnagyobb politikai erejévé nőtte ki magát
Fotó: REUTERS/Alessandro Bianchi

Salvini politikai jövője azonban a jelek szerint továbbra sincs veszélyben, egy szombaton közzétett felmérés szerint ugyanis a belügyminiszter tömörülése tovább erősödött az elmúlt hónapban, noha a bevándorlásellenes párttal együtt kormányzó Öt Csillag Mozgalom (M5S) az eddigi legrosszabb népszerűségi eredményét érte el a tavalyi parlamenti választások óta. A Liga támogatottsága jelenleg 35,9 százalékon áll – ennél erősebb csak tavaly novemberben volt, amikor elérte a 36,2 százalékot. A távirati iroda emlékeztetett: a Liga a tavaly március 4-i olasz parlamenti választásokon 17,4 százalékkal szerepelt, a párt azonban mostanra Olaszország legnagyobb politikai erejévé nőtte ki magát.

A Salvinivel való közös kormányzás viszont nem tett jót a Luigi Di Maio vezette M5S-nek, amely jelenleg 21,4 százalékon áll a felmérésekben. Ez 2013 óta a legrosszabb eredménye, a mozgalomból lett párt egy évvel ezelőtt még 32,6 százalékkal az élen végzett a parlamenti választásokon. A balközép Demokrata Párt (PD) a tavaly márciusban elért 18,5 százalékon áll továbbra is. A számok tehát azt jelzik, hogy míg korábban a PD csalódott szavazói az M5S-hez pártoltak át, az utóbbi egy évben az M5S-től a Ligához kerültek közelebb. A Liga szövetségese, a Silvio Berlusconi vezette jobbközép Hajrá, Olaszország! 8,6 százalékon áll a tavaly márciusi 14 százalékhoz képest.

Enyhül a bevándorlási nyomás

Jelentősen enyhült a migráció Olaszországban – mondta Molnár Anna Olaszország-szakértő az M1 aktuá­lis csatorna tegnap reggeli műsorában. A változások már 2017-ben, a jelenlegi határozottan bevándorlásellenes kormány hivatalba lépése előtt megkezdődtek, elsősorban a líbiai hatóságokkal kötött megállapodásoknak köszönhetően – emlékeztetett a szakember. Megjegyezte, az embercsempészetet teljesen megszüntetni nyilvánvalóan nem lehet, de a számok nagyon jelentősen csökkentek, tavaly már csak 45 ezer bevándorló érkezett a dél-európai államba. Összesen mintegy félmillió migránssal számolnak az olasz hatóságok, ám ezek egy része továbbment Nyugat felé. Ebből feszültségek is keletkeztek – mondta Molnár Anna. (MTI)