Többen meghaltak Irán déli tartományában keletkezett áradásokban

Legalább tizenheten életüket vesztették és hetvennégyen megsérültek Irán déli fekvésű Fársz, illetve az északi Mazandarán és Golesztán tartományok területén heves esőzéseket követően keletkezett áradásokban – közölte az iráni állami televízió hétfőn.

Forrás: MTI2019. 03. 25. 22:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az árvizek több mint 56 ezer embert érintettek az utóbbi napokban a Kaszpi-tenger partján található két északi tartomány 270 településén – jelentette a helyi televízió az iráni katasztrófavédelem vezetőjére, Pirhosszein Kolivandra hivatkozva. Mazandaránban és Golesztánban öten estek áldozatul a víztömegeknek, a többi halott Fársz tartományban volt.

Kolivand szerint az esőzések Fársz tartományi székvárosának, Siráznak a határában váltottak ki hirtelen áradást. Az állami televízió szerint a legtöbb ember azért vesztette életét, mert mobiltelefonjával akarta filmezni a víztömegeket.

A híradás szerint Fársz, Kurdisztán, Kom és Iszfahán tartományokban, valamint a főváros, Teherán területén is magas fokú riasztást adtak ki a hatóságok a heves esőzések következtében fenyegető árvizek miatt.

Inajatollah Rahimi, Fársz kormányzója szerint a hatóságok időközben ellenőrzésük alá vonták a helyzetet a tartományban, s megindították a mentési műveleteket. Felszólította egyben a lakosokat a katasztrófa sújtotta térségekben, hogy maradjanak az otthonaikban.

A perzsa újév, noruz körüli ünnepségekre tekintettel azonban sok iránit utazás közben ért az ítéletidő.

A hét végi heves esőzések nem kímélték Észak-Szíria kurdok által ellenőrzött térségeit sem az iraki határon. Az áradások miatt hétfőn le kellett zárni a Szemelka határátkelőt, amely a Tigris folyón létesített pontonhidakkal biztosít átjárást Szíria és Irak között.

A víz Észak-Szíriában farmokat és utakat öntött el, Dzsavádíja mecsetjeinek imámjai pedig a lakókat a település elhagyására sarkallták, mert félő, hogy egy helyi gát fala beszakadhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.