Ukrajnában rekordmennyiségű gabonát takarítottak be tavaly

Ukrajnában rekordmennyiségű, 70,1 millió tonna gabona került a tárolókba tavaly az egy évvel korábbi 61,3 millió tonna után.

Forrás: MTI2019. 03. 31. 15:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium honlapján közölt adatok szerint tavaly mintegy 35,8 millió tonna kukoricát, 24,6 millió tonna búzát és 7,3 millió tonna árpát takarítottak be.

A rekordmennyiség elsősorban annak köszönhető, hogy még soha ennyi kukorica nem termett az országban, miközben a szójabab és napraforgó hektáronkénti hozama is csúcsot döntött.

A kimagasló tavalyi termés nemcsak a belföldi kereslet kielégítésére elegendő, de arra is, hogy Ukrajna növelje gabonaexportját, ami tavaly 39,4 millió tonna volt.

Ukrajna a világ harmadik legnagyobb gabonaexportálója és tizedik legnagyobb gabonatermelője.

Ukrajna mezőgazdasági exportja tavaly rekordszintű, 18,8 milliárd dollár volt. Az ukrán mezőgazdasági termékek legnagyobb felvevőpiaca India, amelyet Kína követ.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.