időjárás 21°C Róbert 2023. június 7.
logo

A többség egyetért a német alkotmányvédelem volt vezetőjének kijelentéseivel

Forrás: MTI
2019.04.12. 06:35

Egyetért a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap hírportálja olvasóinak több mint kétharmada a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) volt vezetőjének a magyar M1 hírcsatornán tett kijelentéseivel – mutatta ki a hírportál felmérése.

Egy online véleménykutatásokkal foglalkozó társaság, az Optinary által készített felmérés csütörtök esti állása szerint 11 ezer 199 olvasó szavazata alapján 67 százalék egyetért azzal az állítással, hogy a BfV korábbi elnökének, Hans-Georg Maassennek „igaza van”.

A szavazó olvasók 24 százaléka azzal az állítással ért egyet, hogy a magyar közmédia aktuális csatornájának adott interjú „kínos”.

A fennmaradó 9 százalék köztes, a két vélemény közötti álláspontot foglal el.

Az Optinary tájékoztatója szerint a felmérés „nem reprezentatív”.

Hans-Georg Maassen a hétfőn sugárzott interjúban kiemelte, hogy a terrorveszély és a migrációs nyomás németországi növekedésére számít. Arról is beszélt, hogy a migráció és a terrorizmus egymással összefüggő veszélyei a német pártrendszer felbomlásához vezethetnek.

A belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat volt vezetője aláhúzta: a Németországba érkező menedékkérők és illegális bevándorlók száma ugyan csökkent 2015-höz képest, „de a zsilip továbbra is nyitva van”.

Úgy vélte, elmaradtak a 2015-ös menekülthullám megismétlődésének megakadályozását célzó intézkedések. Az Európai Unió külső határának hatékony védelmére kellett volna összpontosítani, hogy „csak azok jöjjenek hozzánk Európába és Németországba, akik valóban menedékre szorulnak, és nem a szegénység ellen menekülők”, hiszen „nem fogadhatjuk be a világ minden emberét” – fogalmazott.

Mint mondta, a Közép-Keletről és Afrikából „hatalmas méretű menekültáradat” fenyeget, és „akár már most nyáron, vagy ősszel, esetleg a jövő évben” megindulhat.

Hozzátette: a bűnözés és a terrorizmus növekedésével kell számolni, és azzal is, hogy a bűncselekmények elbizonytalanítják a választókat, akik így új pártok felé fordulnak. „Több országban ez a jelenség viszonylag gyorsan a kormány leváltásához vezetett” – jegyezte meg Hans-Geor Maassen, aki 2012 augusztusától volt tavaly novemberig volt a BfV vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.