Fej fej mellett Netanjahu és Ganc a választáson

Szakértők szerint a leadott szavazatok feldolgozottsága még ma délutánra is csak 90-95 százalékos lesz, a hivatalos eredmény holnap estére vagy péntek reggelre várható.

Magyar Nemzet
2019. 04. 10. 10:07
Israel’s Prime Minister Benjamin Netanyahu casts his vote with his wife Sara during Israel's parliamentary election in Jerusalem
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és felesége leadja voksát Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szoros küzdelemmel zárult tegnap a parlamenti választás Izraelben. Az exit pollokban a 13-as tévécsatorna szerint Benjamin Netanjahu kormányzó Likud pártja és Beni Ganc Kék-Fehér tömörülése döntetlenre áll, mivel egyaránt 36 képviselőt küldhetnek a kneszetbe – ám a kis pártok eredménye szerint várhatóan a Likud alakíthat majd kormányt. Így a kisebb pártok bejutása alapján a jobboldali tömb 66, a baloldali és az arab pártok pedig 54 képviselővel rendelkeznek majd. A 11-es és a 12-es tévécsatorna viszont a Kék-Fehérnek jósolt előnyt (37:36, illetve 37:33 aránnyal), amely be is jelentette győzelmét. Az bizonyos, hogy két, a baloldalhoz tartozó, egy centrista és két jobboldali párt is a bejutási küszöb határán található, és kiesésük, illetve bejutásuk akár alapvetően megváltoztathatja a végső arányokat.

Szakértők szerint a leadott szavazatok feldolgozottsága még ma délutánra is csak 90-95 százalékos lesz, a hivatalos eredmény holnap estére vagy péntek reggelre várható. Az országban 6 millió 339 ezer 729 választópolgár szavazhatott 10 720 választási urnánál. Egyébként a szavazásra jogosultak mintegy 62 százaléka kereste fel a szavazófülkéket tegnap Izraelben. A 2015-ös választás részvételi aránya magasabb, 72 százalék volt.

Pedig tegnap már kora délelőtt szavazásra buzdított Benjamin Netanjahu – idézi a távirati iroda a Jediót Ahronót című újság honlapját. A Netanjahu legnagyobb ellenlábasának tartott Beni Ganc és a baloldali, liberális Merec pártot vezető Tamar Zandberg is már délelőtt leadta szavazatát. – Bevallom, aggódunk. A Merec az egész baloldali tömb kulcsa, ha a Merec elbukik, akkor a tömb is elbukik – utalt Zandberg arra, hogy pártja a felmérések szerint a parlamenti küszöb körül áll, mivel szavazói közül sokan átpártoltak a Beni Ganc és Jair Lapid vezette Kék-Fehér pártszövetséghez.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és felesége leadja voksát
Fotó: Reuters

A voksolás nem zajlott botrányoktól mentesen: az Avigdor Liberman által vezetett jobboldali Jiszrael Beitenu párt panaszt nyújtott be a központi választási bizottsághoz, állítása szerint ugyanis Ajelet Saked korábbi igazságügyi miniszter és Naftali Bennett korábbi oktatási miniszter pártja, az Új Jobboldal aktivistáin keresztül sms-en és telefonhívásokon keresztül próbálta meg félrevezetni a választókat, azt állítva, hogy Liberman pártja semmiképp sem éri el a választási küszöböt, ezért érdemes inkább az ő tömörülésükre szavazni.

A Likud sem maradt ki a botrányokból: a választási bizottság elnöke panaszt tett a jobbközép tömörülés ellen, amiért annak tagjai 1200, testre szerelhető kamerával indították útnak aktivistáikat az arab szavazóhelyek megfigyelése céljával. A kamerákat a rendőrség elkobozta, Netanjahu azonban azzal érvelt, hogy azokra mindenütt szükség lenne éppen azért, hogy biztosítsák a kóser szavazás feltételeit.

Mozgósítás

Izraelben a parlamenti választások napja hagyományosan munkaszüneti napnak számít, ezzel kapcsolatban pedig több helyi hírportál is arról számolt be, hogy a közparkok és a bevásárlóközpontok zsúfolásig megteltek a jó időt és a szünnapot kihasználó emberekkel. Netanjahunak éppen az volt a legnagyobb félelme, hogy alacsony lesz a választásokon való részvétel, és ezzel veszélybe kerül politikai jövője. Kedd este felszólította a Likud híveit, hogy lehetőség szerint mindenki mozgósítsa ismerőseit, buzdítsa szavazásra a szomszédait. Mint fogalmazott, „az emberek azt hiszik, hogy nyerünk, ezért nem járulnak a szavazóurnákhoz. Ébresszék fel őket és mondják meg nekik, hogy kerekedjenek fel a családjukkal, és menjenek szavazni.”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.