időjárás 13°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Indonéziában az államfő és ellenfele is a választás győztesének kiáltotta ki magát

Forrás: MTI
2019.04.18. 14:35

Az indonéz elnökválasztás győztesének kiáltotta ki magát csütörtökön a hivatalban lévő államfő a szavazatok gyorsszámlálása alapján, de győzelmét deklarálta ellenfele is.

A nem hivatalos eredmény alapján Joko Widodo – saját bejelentése szerint – a voksok 54,5 százalékát kapta, míg ellenfele, Prabowo Subianto volt kommandós tábornok 45,5-et.

Prabowo erre sajtótájékoztatón széleskörű választási csalással vádolta meg ellenfelét. Állítása szerint ő valójában a szavazatok 62 százalékát kapta. Prabowo kampányszóvivője közölte, hogy alkotmánybírósághoz fordulnak, ha a választási bizottság is megerősíti Joko győzelmét. Hivatalos eredmény csak májusban várható.

Az elnökválasztással egybekötve parlamenti, tartományi és önkormányzati választást is tartottak szerdán Indonéziában. A korábban meglehetősen pontosnak bizonyuló gyorsszámlálás eredményei szerint Widodo Indonéz Demokratikus Küzdelem Pártja (PDI-P) 20 százalékkal vezet, míg Subianto Gerindra nevű tömörülése 13 százalékon áll.

A választásokon tizenhat párt összesen 250 ezer jelöltet indított több mint 20 ezer képviselői helyért. Az ország 193 millió lakosa volt jogosult szavazni 800 ezer szavazóhelyiségben.

Wiranto nemzetbiztonsági miniszter szerint a részvételi arány 81 százalékos volt, ami jelentős növekedés a 2014-es 70 százalékhoz képest.