Rövidesen megindulhat a migránskaraván

Munkatársunktól
2019. 04. 05. 8:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az M1 aktuális csatorna tegnapi értesülései szerint bármelyik pillanatban útnak indulhat a migránskaraván Görögországból; az illegális bevándorlókat rohamrendőrök vették körül a helyszínen tegnap délután. Több száz illegális bevándorló gyűlt össze, egy környező táborból is csatlakoztak hozzájuk, és vannak, akik kifejezetten ezért jöttek Szalonikibe – közölte a csatorna helyszíni tudósítója. A migránsok azt mondják, el akarják érni a „kritikus tömeget”, abban bíznak, hogy ebben az esetben nem tudják őket feltartóztatni. Macedónia, Szerbia és Bosznia irányába, majd onnan az Európai Unióba indulnának – idézte a tudósítót az MTI. Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint ha több ezres vagy tízezres tömeg indul el, azt rendőri erőkkel szinte lehetetlen úgy megállítani, hogy ne történjenek komoly atrocitások. Az a kérdés, hogy a görög kormány milyen politikai döntést hoz: megállítja-e a karavánt, vagy – ahogy az elmúlt években is történt – „tessék-lássék intézkedések” után gyakorlatilag útnak indítják ezt a csapatot.

Közben újabb, migránsokat mentő hajó kikötését utasította el az olasz belügyminiszter. Matteo Salvini szerint Németországba kell vinnie azt a 64 bevándorlót, akiket a Sea-Eye német nem kormányzati szervezet (NGO) hajója mentett ki Líbia partjai előtt, mielőtt még a líbiai parti őrség odaért volna a süllyedő gumicsónakhoz, és kiindulási helyükre vitte volna vissza a migránsokat. A hajó a Málta és Lampedusa közötti tengerszakaszon kért tegnap kikötést Olaszországtól.

– Az olasz kikötők továbbra is zárva maradnak az illegális migránsokat szállító, az embercsempészekkel összejátszó civilv szervezetek előtt – hangoztatta az olasz belügyminiszter a távirati iroda szerint. Hozzátette: mivel német szervezetről van szó, a hajó Németországban van bejegyezve, a kapitány is Hamburgból származik, „vigyék őket Hamburgba”!

Salvini megjegyezte, az embercsempészek egyre agresszívabbak, az NGO-k pedig problémákat teremtenek. Hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság biztonságosnak nyilvánította a líbiai kikötőket. A szicíliai Palermo városának polgármestere, Leoluca Orlando viszont jelezte, kész befogadni a Sea-Eye hajóját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.