A brit védelmi miniszter bukott a Huawei miatt

Most Nagy-Britanniában kavart politikai vihart a Huawei, a kínai vállalattal kapcsolatos döntés kiszivárogtatása miatt Theresa May kormányfő menesztette védelmi miniszterét. A fiaskónak várhatóan diplomáciai visszhangja is lesz, a leplezett döntés értelmében ugyanis London az Egyesült Államok akaratával megy szembe.

Buzna Viktor
2019. 05. 03. 11:30
Britain's Secretary of State for Defence Gavin Williamson is seen outside Downing Street in London
Gavin Williamson tagadja, hogy szivárogtatott volna a sajtónak Fotó: REUTERS/Toby Melville
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisebb belpolitikai válságot eredményezett a kínai telekommunikációs multi, a Huawei körül kibontakozott botrány Nagy-Britanniában. Theresa May miniszterelnök szerda este menesztette védelmi miniszterét, miután Gavin Williamsont azzal vádolták, hogy bizalmas információkat szivárogtatott ki a kormány nemzetbiztonsági tanácsának üléséről. A találkozón a Huawei volt a téma, és arról döntöttek, hogy a kínai vállalat megjelenhet a brit 5G távközlési hálózat kiépítésében. A nemzetbiztonsági tanács döntéséről még múlt szerdán a The Daily Telegraph számolt be.

A kiszivárogtatással Williamsont gyanúsították meg, May levélben ajánlotta fel miniszterének, hogy önként mondjon le tisztségéről. Bár a védelmi tárca vezetője később elismerte, hogy találkozott a Telegraph egyik szerkesztőjével, makacsul kitart amellett, hogy nem súgott a sajtónak. Ezért lemondását sem adta be, válaszlevelében a kormányfőnek azt írta: „Ha lemondanék, azzal elismerném, hogy én, a hivatalnokaim, a katonai tanácsadóim vagy a stábom felelős a történtekért: ez azonban nem igaz.”

Elemzők szerint Theresa May szigorú fellépése lehet erőfitogtatás is, miután a brit uniós tagság megszüntetése, a brexit körüli politikai küzdelemben meggyengült a kormányfő tekintélye. Több brit politikus hivatalos eljárást sürgetett, a rendőrség azonban közölte: csak akkor nyomozhatnak az ügyben, ha a kabinetiroda kezdeményezi azt. David Lidington kabinetminiszter azonban tegnap közölte, kormánya lezártnak tekinti az ügyet.

Gavin Williamson tagadja, hogy szivárogtatott volna a sajtónak
Fotó: REUTERS/Toby Melville

A fiaskó azért érinti érzékenyen a brit kormányt, mert éppen a Huawei okozta bizalmi szakadékot mélyíti a szövetségesek között. A telekommunikációs multi az Egyesült Államok és Kína közötti nagyhatalmi rivalizálás középpontjába került, ezért Washington mindent megtesz, hogy távol tartsa azt szövetségeseitől. A Huawei százhetven országban 105 milliárd dollár értékben adott el termékeiből tavaly, miközben 2008-ban ez az összeg a húszmilliárd dollárt sem érte el. Kritikusok Peking trójai falovát látják a gyorsan terjeszkedő kínai cégben, úgy vélik, a Huawei-termékek illetéktelenül információt gyűjtenek a felhasználóktól, és azt kötelesek átadni a kínai kormánynak.

Ez a jelenség szerintük különösen a gyorsabb adatátvitelt biztosító 5G-technológia kiépítésekor okoz majd biztonsági kockázatot. Bár eddig egyszer sem sikerült bebizonyítani a Huaweit célzó vádakat, az Egyesült Államok több szövetségese, Ausztrália és Új-Zéland is távol tartja piacaitól a kínai multit. Washington diplomáciai kampányt is indított a Huawei ellen, lapunk ezzel kapcsolatban korábban megírta: az amerikai álláspont szerint amelyik szövetséges beengedi piacaira a vállalatot, azzal biztonsági okokból nem fognak bizalmas információt megosztani. Ebben a légkörben szivárgott ki a múlt héten a döntés, amely szerint Nagy-Britannia teret enged a cégnek az 5G-hálózat kiépítésében.

Márpedig London más nemzeteknek fontos hivatkozási pont lehet, tagja ugyanis a hírszerző szervezeteket tömörítő, úgynevezett Öt szem szövetségnek. Ebben a briteken kívül a Huaweijel hadilábon álló országok: az Egyesült Államok, Kanada, illetve Ausztrália és Új-Zéland van jelen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.