A tüntetések nem ártanak Babisnak

Az ellene szervezett tüntetések és a korrupciós vádak ellenére Andrej Babis cseh miniszterelnök továbbra is őrzi népszerűségét az EP-választások előtt. Mészáros Andor szakértő szerint ez részben a gazdasági sikereknek, részben az ügyes politikai taktikázásnak köszönhető.

2019. 05. 08. 8:45
Demonstrators hold banners during a protest rally demanding resignation of Czech Prime Minister Andrej Babis in Prague
Lemondást követelnek Prágában a gyanús uniós projektek miatt Fotó: David W Cerny Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Andrej Babis miniszterelnök vezette jobbközép-liberális ANO mozgalom győzelmét vetítik előre a közvélemény-kutatások az európai parlamenti választásokon induló cseh pártok közötti versenyben: ezek szerint az ANO a 2017. őszi parlamenti választásokon elért eredményét megismételve a szavazatok 30 százalékát szerezheti meg, tőle messze lemaradva, 12 százalékon áll a konzervatív ellenzéki Polgári Demokratikus Párt és a szintén ellenzéki, tízszázalékos Kalózpárt.

Az EP-választáson elért jó eredmény megnyugtató lehet Andrej Babis számára, aki ellen a múlt hétfői tüntetés után most hétfőn újra tízezrek tüntettek Prágában és a nagyobb csehországi városokban. Az ellenzéki pártok és híveik azt sérelmezik: a nemrég végrehajtott kormányalakítással, amelynek során három új minisztert neveztek ki, Babisnak az a célja, hogy megakadályozza a főügyészt abban, hogy vádat emeljen ellene egy tíz éve húzódó korrupciós üggyel kapcsolatban.

Politikai pályafutása előtt Andrej Babis az Agrofert-holding tulajdonosa volt, amelynek egyik építőipari vállalata 2007–2008-ban ismeretlen tulajdonba került, és így, kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett a Gólyafészek nevű szabadidőközpont felépítéséhez megpályázott EU-támogatásra.

Amennyiben a cég az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég azonban a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett – emlékeztet az ügy részleteire az MTI. A rendőrség a vizsgálatait nemrég azzal zárta, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, s javasolta az érintettek – Babis, felesége, fia és sógora – elleni vádemelést.

Babis, aki a Reuters hírügynökség szerint Csehország második leggazdagabb embere, s miniszterelnöki megbízatása előtt három évig pénzügyminiszterként tevékenykedett, régóta tagadja a vádakat, politikai boszorkányüldözésről beszél.

Ellenfelei azonban úgy vélik, a politikai mozgalmát mind-össze nyolc évvel ezelőtt megalapító miniszterelnök azzal, hogy Marie Benesovát nevezte ki igazságügy-miniszternek, nyomást akar gyakorolni Pavel Zeman főállamügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni esetleges vádemelésről a Gólyafészek-ügyben. Jan Hamácek belügyminiszter, a kormánykoalíciós Szociáldemokrata Párt elnöke korábban kijelentette, amennyiben szóba kerül Pavel Zeman távozása, pártja elhagyja a kormánykoalíciót.

Lemondást követelnek Prágában a gyanús uniós projektek miatt
Fotó: Reuters

Politikai válságról egyelőre nem beszélhetünk, mert Babis helyzete rendkívül stabil, pártja magasan vezeti a közvélemény-kutatásokat, és a kormányfő Milos Zeman köztársasági elnök bizalmát is élvezi. Kérdés, hogy egyáltalán eljut-e a jelenlegi politikai vita az előre hozott választásokig, hiszen ha a szociáldemokraták elhagynák a kormányt, Zeman választások kiírása nélkül is Babist bízhatja meg újra kormányalakítással – mondta lapunk megkeresésére Mészáros Andor, az ELTE egyetemi adjunktusa.

A szakértő szerint az ANO mozgalom annak köszönheti sikerét, hogy hatékony gazdaságpolitikát tudott megvalósítani, amit a számok, a munkanélküliségi ráta csökkenése, a GDP-növekedés és a vásárlóerő növekedése is alátámasztanak. Mészáros Andor úgy véli, az ANO politikai erejét az adja, hogy több választói réteget tud megszólítani: miközben a liberális ALDE európai pártcsaládhoz tartozik, szoros kapcsolatokat ápol a visegrádi országokkal, különösen Orbán Viktor miniszterelnökkel, erős határvédelmet követel az EU-nak, egyben Donald Trump amerikai elnökhöz hasonlóan az „erős Csehország” jeligével kampányol.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.