Izzasztó kérdéseket is kapott Weber és Timmermans

Ahogyan azt Weber verejtékező homlokáról is le lehetett olvasni, a csúcsjelöltek sok esetben az EU-val szemben kritikát megfogalmazó kérdéseket is kaptak.

2019. 05. 09. 11:15
Election arena for the European elections
A két politikusra még vár egy csúcsjelölti vita Fotó: ROLF VENNENBERND Forrás: EUROPRESS/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A néppárti Manfred Webert és a szocialista Frans Timmermanst bő egy órában kérdezhette kedden este az EU legnagyobb, így legtöbb EP-mandátumról döntő tagországából verbuvált közönség: ezúttal Kölnben tartottak csúcsjelölti vitát az Európai Bizottság elnöki posztjára papíron legesélyesebb politikusok részvételével.

A két politikusra még vár egy csúcsjelölti vita
Fotó: EUROPRESS/AFP

Ahogyan azt Weber verejtékező homlokáról is le lehetett olvasni, a csúcsjelöltek sok esetben az EU-val szemben kritikát megfogalmazó kérdéseket is kaptak. A két politikus nem személyeskedett, de nem is mindenben értett egyet egymással.

A holland, de több más nyelv mellett németül is kiválóan beszélő Timmermans liberális elképzeléseivel próbálta lekenyerezni a zömében fiatalokból álló közönséget, kilátásba helyezve, hogy Európa-szerte lejjebb szállítsák a választójog korhatárát, illetve szorgalmazva, hogy a leendő európai bizottsági elnök mindenképp olyan politikus legyen, aki kiemelten kezeli az éghajlatváltozást.

Weber ismét a külső határok védelmének fontosságára hívta fel a figyelmet, valamint hangsúlyozta, hogy új jogállamisági mechanizmusra lenne szükség az EU-ban. Magyarország és Lengyelország is szóba került a demokráciakérdésben: Timmermans ismét élesen bírálta hazánkat, különösképp a civil társadalom és a sajtó helyzetét.

Jövő héten újabb csúcsjelölti vitákra kerül sor. Árulkodó, hogy az európai sajtó már nem is egy-egy vita milyenségével van elfoglalva, hanem azt firtatja, hogyan is lehetne megkerülni a csúcsjelölti rendszert. Ennek értelmében a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács jelölné ki a bizottsági elnököt, mégpedig az EP-választások eredményének figyelembevételével. Ez – legalábbis elméletileg – a legnagyobb pártcsalád jelöltjének, Webernek kedvez.

Migrációpárti álláspont

A bevándorláspárti baloldal csúcsjelöltje, Frans Timmermans a migránsok betelepítésére készül – jelentette ki tegnap Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója, reagálva a csúcsjelöltek televíziós vitájára. Timmermans „az úgynevezett szolidáris menekültügyi rendszerről prédikált”, azonban ez nem lenne más, mint a határvédelmi kerítés elbontása, a migránskvóták bevezetése és a bevándorlók betelepítése az unióba – mondta. Hidvéghi úgy vélte, Timmermans – akit Soros György egyik legszorosabb szövetségesének nevezett – minden egyes megszólalása mutatja: ha ő kerül a brüsszeli bizottság élére, akkor nem megállítani, hanem támogatni fogja a bevándorlást. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.