Irán: Nincs több idő az atomalku megmentésére

Irán nem hosszabbítja meg a 2015-ös többhatalmi atomalku megmentésére adott hatvannapos határidőt – közölte tegnap Behrúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője.

Magyar Nemzet
2019. 06. 19. 19:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán nem hosszabbítja meg a 2015-ös többhatalmi atomalku megmentésére adott hatvannapos határidőt – közölte tegnap Behrúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője. A közlemény előzménye, hogy Haszan Róháni iráni elnök május 8-án bejelentette: országa a továbbiakban nem teljesíti a nukleáris megállapodás egyes részeit, mert az Egyesült Államok egy évvel korábban egyoldalúan felmondta a szerződést, és ismét életbe léptette a korábban felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben.

Róháni akkor leszögezte, ha a többi aláíró ország – azaz Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína és Oroszország – 60 napon belül nem védi meg Iránt az amerikai büntetőintézkedésektől, akkor elkezdi az urándúsítást magasabb fokon, mint a 2015-ös megállapodásban engedélyezett határérték.

A megszabott határidő július 8-án jár le. – A határidő nem hosszabbítható meg, és a második szakaszt a terveknek megfelelően végrehajtjuk – mondta Kamalvandi a Tasnim iráni hírügynökségnek, amit a távirati iroda idézett.

Az első szakaszban, amely május 8-án kezdődött, az iszlám köztársaság felfüggesztette a dúsított urán és a nehézvíz eladását külföldi országoknak. Az atomalku azért teszi lehetővé ezt, hogy Irán a rögzített határérték alá csökkenthesse tartalékait.

Teherán hétfőn bejelentette, hogy alacsonyan dúsított uránkészlete tíz napon belül meghaladja azt a mennyiséget – a háromszáz kilogrammot –, amelyet a nukleáris megállapodás megenged neki. Haszán Róháni tegnap az állami tévében sugárzott beszédében leszögezte, hogy a nukleáris megállapodásban vállalt egyes kötelezettségek be nem tartása „minimum” intézkedés, amelyet Teherán hozhat egy évvel azután, hogy az Egyesült Államok kivonta magát a megállapodás hatálya alól.

Róháni közölte, hogy országa az amerikai nyomásgyakorlás ellenére sem fog tárgyalni az Egyesült Államokkal. A két ország között kialakult puskaporos hangulat ellenére Ali Samháni, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára az IRNA állami hírügynökségnek tegnap azt mondta, hogy nem lesz katonai összetűzés az iszlám köztársaság és az Egyesült Államok között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.