Jóváhagyta a thaiföldi király a miniszterelnök kinevezését

Jóváhagyta Maha Vadzsiralongkorn (X. Ráma) thaiföldi király Prajut Csan-Ocsa miniszterelnöki kinevezését kedden, egy héttel az után, hogy Csan-Ocsát a törvényhozásban nagy többséggel megválasztották.

Forrás: MTI2019. 06. 11. 11:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a keddi jóváhagyás jogilag formalitás csupán, és a jelenleg németországi villájában tartózkodó király nem személyesen jelentette be, elemzők szerint X. Ráma támogatása nélkül a miniszterelnök könnyen elveszíthette volna támogatói bázisa jelentős részét.

Az új kormány megalakulásának időpontját egyelőre nem jelentették be.

A nyugalmazott tábornok a június 5-én kihirdetett eredmények szerint 498 szavazatot kapott a kétkamarás, összesen 750 fős törvényhozás együttes ülésén. Ellenfelére, az Új Jövő Pártja nevű, feltörekvő politikai csoport vezetőjére, Thanathorn Csungrungruangkit milliárdos üzletemberre 245-en voksoltak.

Thaiföldön március 24-én tartottak parlamenti választásokat, az ország törvényei értelmében azonban a miniszterelnök személyéről a törvényhozás dönt, beleértve a szenátus 250 tagját, akiket a hadsereg jelölt ki. A szenátussal kapcsolatos választójogi törvény módosítása a katonai junta uralma idején lépett hatályba, és elemzők szerint egyértelműen a hadseregnek kedvez, így sokan már az eredmény kihirdetése előtt is biztosra vették Csan-Ocsa győzelmét.

A 65 éves Prajut Csan-Ocsa 2014 májusában került a délkelet-ázsiai ország élére, miután a februárban lezajlott választások eredményét a thai alkotmánybíróság érvénytelennek nyilvánította, a katonaság pedig az ezt követő, zavargásba torkolló tüntetések megfékezésére magához ragadta a hatalmat. Csan-Ocsa ekkor vette át a miniszterelnöki tisztséget. A hadsereg azt ígérte, hogy egy évig lesz hatalmon, és választásokat tartanak, ám ezeket többször elhalasztották arra hivatkozva, hogy több idő kell a reformok végrehajtására, illetve az előző király 2016-os halálát követően a zökkenőmentes utódlás lebonyolításához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.