Végveszélyben a Galápagos állatvilága?

Magyar Nemzet
2019. 06. 18. 15:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ecuador hozzájárult ahhoz, hogy az amerikai hadsereg repülőgépei használják a Galápagos-szigetek egyik repülőterét. A megállapodás aggodalmat váltott ki, mivel a csendes-óceáni szigetcsoport különleges geológiájával, egyedülálló állatvilágával a világörökség része, teljes körű természetvédelem alatt áll – adta hírül a BBC. Az amerikai katonai repülőgépek San Cristobal repülőterét használhatják. A kábítószer-kereskedelem elleni harcban fogják bevetni őket az ecuadori kormánnyal létrejött megállapodás alapján – jelentette be helyi tudósítások szerint Oswaldo Jarrin ecuadori védelmi miniszter.

Az Ecuadortól 906 kilométerre nyugatra, a Csendes-óceánban elterülő szigetcsoport számos ritka faj – az óriásteknős, a kéklábú szula, az albatrosz, az oroszlánfóka, vagy 13 pintyfaj – otthona, amelyek szorosan függenek egymástól túlélésüket illetően. A sziget ökoszisztémája nagyon törékeny.

Az ecuadori parlament képviselői felszólították a védelmi minisztert és Marcelo Mata környezetvédelmi minisztert, hogy magyarázzák meg az Egyesült Államokkal való együttműködés mértékét a szigeteken, ami helyi lapértesülés szerint a San Cristobal-i repülőtér kifutópályájának meghosszabbításával is jár – írja az MTI. Az ecuadori alkotmány 5. cikkelye szerint az ország a „béke területe”, és nem szabad megengedni külföldi katonai támaszpont vagy katonai célú külföldi létesítmény létrehozását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.