Hongkongban már a repülőtéren is tüntetnek

Bár szakértők szerint messze nem valószínű, hogy Peking a hadsereget vetné be a tüntetők ellen, a helyi rendőrség nem képes kezelni a problémát.

Buzna Viktor
2019. 07. 27. 14:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) Hongkongban a stabilitás egyik alap­pillére, és a jövőben is a jog szerint jár majd el – közölte pénteken a kínai külügyminisztérium szóvivője, a hadsereg bevethetőségét feszegető újságírói kérdésekre. Bár a PLA-nak mindig is voltak csapatai a saját jogrenddel bíró, szuverén Hongkongban, az elmúlt hónapokban egyre erőszakosabbá vált tüntetések miatt felélénkült a bevethetőségük körüli vita. Nem ok nélkül, szerdán a pekingi védelmi miniszté­rium szóvivője beszélt arról, hogy adott a jogszabályi háttér a helyi rendőrség katonai támogatásához.

Feketébe öltözött az érkezési csarnok személyzete is
Fotó: Reuters

A kijelentés nagy felháborodást váltott ki a tüntetők körében, sokan már az 1989-es, pekingi diáklázadás leverésével vontak párhuzamot. A PLA bevethetősége körüli félelmeket támogatta az Egyesült Államok reakciója. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön adott interjút, ebben felszólította Pekinget, hogy a konfliktus kezelésében „helyesen járjon el”. A tüntetők melletti kiállásra azután került sor, hogy a kínai külügy azzal gyanúsította meg Washingtont, hogy szándékosan konfliktust szít Hongkongban.

Bár szakértők szerint messze nem valószínű, hogy Peking a hadsereget vetné be a tüntetők ellen, a helyi rendőrség nem képes kezelni a problémát. Tegnap a hongkongi reptér dolgozói és a légiutas-kísérők tüntettek. A reptéri személyzet feketébe öltözve, utastájékoztató kiírásoknak látszó táblákat tartva skandálta az érkezési csarnokban, hogy „Szabad Hongkong”, és olyan hangszínen és hanglejtésben mondták az üzeneteiket, mint ahogyan a repülőn a biztonsági bemutatót tartják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.