Irán rákapcsol a dúsításra

Teherán megkezdi a megengedettnél magasabb fokon dúsított urán előállítását, mert az európai partnerek nem tettek eleget vállalt kötelezettségeiknek — közölte tegnap Abbász Aragcsi külügyminiszter-helyettes. Izrael rendkívül veszélyesnek minősítette a lépést.

Magyar Nemzet
2019. 07. 08. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael heves tiltakozását váltotta ki Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettesnek az a tegnapi bejelentése, miszerint az iszlám köztársaság megkezdi a nagyhatalmakkal 2015-ben kötött, majd a Donald Trump amerikai elnök által egyoldalúan felmondott atomalkuban megengedettnél nagyobb koncentráltságú urán dúsítását. Az izrae­li miniszterelnök szerint nagyon veszélyes, hogy Irán megszegi a dúsításra vonatkozó nemzetközi korlátozásokat. Benjámin Netanjahu ezért ismét Teherán elleni szank­ciók kiszabására szólította fel Európát. – Az urán dúsítása csakis egy okból történhet, atombomba megteremtésé­re – mondta. Emmanuel Macron államfő még szombaton több mint egy órán át tárgyalt telefonon Haszan Róháni iráni elnökkel, és abban állapodott meg vele, hogy július 15-ig megvizsgálja a párbeszéd folytatásának lehetőségét az atomalkut aláíró országokkal. Az elkövetkező napokban az elnök folytatja a konzultációkat az iráni hatóságokkal és az érintett nemzetközi partnerekkel, hogy csökkenjen az iráni atomprogram miatti feszültség. Macron egyúttal komoly aggodalmának adott hangot a nukleáris megállapodás meg­gyengülése, illetve ennek lehetséges következményei miatt.

Teheráni utcakép a New York-i Szabadság-szobor rajzával. Nagyhatalmi szembenállás
Fotó: Reuters

Az iráni kormány egy tisztségviselője az MTI szerint ugyancsak szombaton azt közölte a Reuters hírügynökséggel: a megállapodásban rögzített 3,67 százalékról 5 százalékra növelik az urán dúsításának szintjét. Teherán Washington nyomására válaszul döntött úgy, hogy megszegi kötelezettségét. Amerika azóta is szankciókkal próbálja a megállapodás újratárgyalására kényszeríteni Teheránt. A megállapodás előtt Irán 20 százalékosra dúsított uránt állított elő fűtőanyagként a teheráni reaktor számára, a dél-iráni, orosz építésű busheri erőmű számára pedig 5 százalékban dúsított uránt. – A szükségletek szerint fogunk dúsítani. Most éppen nincsen szükségünk dúsított uránra a teheráni reaktorhoz – közölte Behrúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia-szervezet szóvivője. A tegnapi teheráni sajtótájékoztatón magas rangú iráni vezetők közölték: Irán hatvan nap elteltével újabb kötelezettségvállalásait vonja majd vissza, amennyiben a többi aláíró fél nem tesz lépéseket, hogy megvédje Teheránt az amerikai szankcióktól.

Ugyanakkor Teherán nyitva tartja az ajtót a diplomáciai tárgyalások előtt, tette hozzá az illetékes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.