Korrekt színkeverés a mozivilágban

Egy fekete bőrű nő fogja egy rövid jelenetben átvenni a legendás 007-es ügynök pozícióját a következő James Bond-filmben. A hollywoodi filmstúdiók pengeélen táncolnak a politikai korrektség miatt, s egyre inkább előtérbe kerül, hogy a szerepet alakító színész a való életben mennyire hasonlít az általa alakított karakterhez.

2019. 07. 17. 16:49
null
Lashana Lynch a Marvel kapitány című filmben. James Bond után ő lehet a 007-es Forrás: Marvel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lashana Lynch, egy brit színésznő fogja alakítani a legújabb 007-es ügynököt, igaz, nem James Bondot magát. Az ok annyi, hogy az Ian Fleming által megálmodott történet főszereplője egy brit titkos ügynök, aki fehér bőrű és férfi. A mai filmvilágban azonban uralkodó trend a nemi és faji szerepek megváltoztatása, így a baloldali brit The Guardian című lap cikke szerint is legalább 2012 óta reménykednek a Bond-rajongók, hogy egy fekete színész fogja legközelebb eljátszani őfelsége titkos ügynökének szerepét. Ez a reménykedés azonban legalábbis kérdéses, minthogy alapvetően politikai­lag motivált, és nem feltétlenül a művészetről vagy a szórakoztatásról szól.

Hollywoodban előszeretettel foglalkoztatnak brit színészeket, nem csak olyan szerepekben, ahol fontos lenne a brit akcentus. Egyes színészek megfelelő beszédképzést követően ügyesen tudnak amerikai akcentust produkálni. Ilyen volt Daniel Kaluuya, aki ugandai szülők gyermekeként született Londonban és járta ki a BBC iskoláit. A fiatal színészt kérték fel az amerikai horrorkomédia, a Tűnj el! című film főszerepére, ahol afroamerikai fiatalt alakított, aki egy fehér lány barátja, és szembesül szerelme rasszista szüleivel. Samuel L. Jackson ugyanakkor bírálta a döntést, hogy egy brit fiú kapta meg egy amerikai fekete szerepét, hiszen személyes élményei nem lehetnek olyanok, mint egy rasszizmussal szembesülő amerikai feketének.

„Sötét a bőröm. Amikor feketékkel vagyok együtt, kívülállónak tűnök, mert olyan nagyon fekete vagyok. Ezzel küzdenem kellett, mert azt mondták rám egyesek, hogy én túlságosan is fekete vagyok. Aztán Amerikába jövök, s azt mondják, nem vagyok elég fekete. Elmegyek Ugandába. Ott nem beszélem a nyelvet. Indiában fekete vagyok. Amerikában pedig brit” – vázolta fel a soha nem megfelelő kategóriáit a színész.

Lashana Lynch a Marvel kapitány című filmben. James Bond után ő lehet a 007-es
Fotó: Marvel

A bőrszín rengeteg sorsot befolyásol Hollywoodban, hiszen lehet valaki afroamerikai származású, ha a bőre nem elég sötét, esetleg – mint Kaluuya esetében – túl sötét. A fekete színészek egy része úgy tartja, a világosabb bőrűek több szerepet kapnak, amely egyértelműen a fehér felsőbbrendűség öröksége, a feketék viszont el vannak nyomva. A cseppet sem könyörületes filmiparban így kialakultak az újabb törésvonalak a kicsit fekete és a nagyon fekete színészek között, a brit és az amerikai származá­súak között, s keresik a helyüket a latin-amerikai származá­súak és az ázsiaiak is. Az X-Men-univerzumban Storm karaktere eredetileg kenyai származású, a filmekben viszont a „nem teljesen fekete” Halle Berry, illetve Alexandra Shipp játszotta, ahogy vihart kavart a latin–fekete Zoe Saldana kiválasztása Nina Simone amerikai énekes-jogvédő szerepére, minthogy utóbbi bőre jóval feketébb volt Saldanáénál, és a szerep eljátszásához sminkes segítségére volt szükség.

Scarlett Johansson hiába korunk egyik legkeresettebb színésznője, a kritikák kereszttüzébe került, mert elfogadott egy filmszerepet, amelyben egy ázsiai származású karaktert alakított volna, s igent mondott egy olyan szerepre is, amelyben egy transznemű ember bőrébe bújt volna. A bírálatok szerint ezzel Johansson szűkíti az ázsiai, illetve a transznemű színészek mozgásterét, ő viszont azt állította, a művészetnek nem szabad korlátokat szabni, így ő színészként mindenkit eljátszhat, hiszen épp ez a munkájának a lényege. A terjedő felfogás szerint csak egy valóban vak színész játszhat vakot, egy hallássérült siketet és egy valóban homoszexuális színész feladata homoszexuális szerepet vállalni.

Pedig Denzel Washington kiválóan játszotta az eredetileg fehér bőrű herceget a Sok hűhó semmiért filmváltozatában, és Al Pacino alakítása is kiemelkedő volt az Egy asszony illatában, pedig nem is vak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.