Sokan meghaltak a kormányerők idlíbi légicsapásaiban

Legalább 14 civil, köztük hat gyerek vesztette életét a szír kormányerők és orosz szövetségeseik légicsapásaiban az északnyugat-szíriai, dzsihadisták és lázadók uralta Idlíb tartomány területén – jelentette szombaton egy megfigyelőcsoport.

Forrás: MTI2019. 07. 13. 21:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerint szombat hajnalban orosz légitámadások értek egy belső menekültek számára létesített nem hivatalos menekülttábort a dél-idlíbi Hán Sejkún városában. E csapásokban legalább nyolc civil, köztük négy gyerek lelte halálát – részletezte a forrás. Olyan emberekről van szó, akik korábban a szomszédos Hama tartomány északi részéről menekültek el az ottani légitámadások és harcok elől – tette hozzá.

Szombat reggel egy férfi és egy várandós nő vesztette életét a kelet-idlíbi Kefraja városában – mondta Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője, aki további 10 sebesültről is beszámolt.

Az AFP francia hírügynökség egyik tudósítója szerint az ellenzékiek térségeiben humanitárius tevékenységet végző fehérsisakos mentőalakulat tagjai megtalálták az említett nő és gyermeke holttestét.

A szíriai polgárháború eseményeiről 2011 óta kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló OSDH nem tudta meghatározni, hogy a Kefraja elleni légicsapásokat is a szír kormányerők és orosz szövetségeseik hajtották-e végre.

A nagy-britanniai székhelyű szervezet szerint mindeközben három civil, köztük egy gyerek lelte halálát tüzérségi támadásokban a középnyugat-szíriai Hamában.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg (SAA) és a vele szövetséges orosz csapatok április végén offenzívát indítottak Hama és Idlíb tartományban.

Az OSDH szerint azóta több mint 590 civil vesztette életét a szír kormányerők vagy orosz szövetségeseik légicsapásaiban, és 45 a dzsihadisták vagy felkelők támadásaiban. Mintegy 330 ezer ember menekült el az ENSZ szerint, amely humanitárius katasztrófától tart.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) dzsihadista ernyőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ága volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.