Washingtont bírálja az ENSZ

Mártonffy Attila
2019. 07. 17. 10:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mélységes aggodalmának adott hangot tegnap az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) az Egyesült Államok menedékkérőkre vonatkozó szabályai­nak szigorítása miatt. A világszervezet vélekedése szerint a tegnaptól érvényes új rendelkezés az USA déli határát átlépő emberek többségét megfosztja a menedékjogtól. Így nem részesülnének nemzetközi védelemben az erőszaktól és üldözéstől fenyegetett menekülők. – Megértjük, hogy túlterhelt az amerikai menekültellátó rendszer, de készek vagyunk építő szerepet játszani ennek enyhítésében – mondta a Reuters szerint Filippo Grandi, az UNHCR vezetője. – Mindazonáltal aggódunk az intézkedés miatt, mivel az kockázatnak teszi ki a rászoruló családokat, továbbá aláássa a térség országainak a menekültkérdés megoldására irányuló átfogó erőfeszítéseit – tette hozzá.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium és az igazságügyi tárca hétfőn jelentette be, hogy szigorúbb szabályozást vezet be a menedékkérők számára. Az új intézkedések értelmében a Mexikó felől az amerikai déli határhoz érkezők nem kaphatnak menedékjogot abban az esetben, ha először egy másik, biztonságosnak mondott országon haladtak át, és ott nem kértek védelmet, mielőtt elérték volna az Egyesült Államok határát. Kevin ­McAleenan ügyvezető belbiztonsági miniszter hangsúlyozta: az intézkedés enyhít az Egyesült Államok által viselt terheken, amelyeket nem az üldöztetés miatti félelemből, hanem gazdasági okokból érkező migránsok, valamint bűnöző szervezetek, emberkereskedők és embercsempészek jelentenek az Egyesült Államoknak.

Az ENSZ-főbiztosság szerint az új szabályozás túlzott mértékben korlátozza a menedékkérelmek beadására vonatkozó jogot, valamint azt a jogot, amely megvédi a menekülteket a kitoloncolástól és a nemzetközi normáknál magasabb szintre növeli azokat a terheket, amelyeket e kérelem megalapozása ró a bevándorlókra.

Illegálisan érkezett migránsok mosolyognak egy amerikai határőrre
Fotó: Reuters

Az Egyesült Államok bevándorlási törvénye szerint bárki folyamodhat menedékért az országban, függetlenül attól, hogy miként jutott be – emlékeztet a távirati iroda. Egyetlen kivétel van: ha a menedékkérő biztonságosnak minősíthető országon keresztül érkezik. Jelenleg az Egyesült Államoknak csak Kanadával van olyan egyezménye, amely Kanadát biztonságos harmadik országnak minősíti. Déli szomszédjával, Mexikóval Washington csak a menekültek hullámának visszafogásáról állapodott meg.

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter leszögezte: a menedékjog iránti kérelem jelentős korlátozását célzó amerikai intézkedés a gyakorlatban még nem teszi Mexikót biztonságos harmadik országgá, egy ilyen minősítést a mexikói kongresszusnak kellene jóváhagynia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.