Az észt kormányfő megnyerte az elleni indított bizalmi szavazást

Megnyerte az ellene indított bizalmi szavazást pénteken Jüri Ratas észt kormányfő.

Forrás: MTI2019. 08. 30. 20:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balti ország 101 fős parlamentjének rendkívüli ülésén Ratast 55 képviselő támogatta, s csak 40-en szavaztak ellene, holott 44 képviselő kezdeményezte a voksolást. Az eredmény nem meglepő, mivel Ratas hárompárti koalíciója – amely mindössze négy hónapja kormányoz – 56 képviselővel bír a törvényhozói testületben. A bizalmatlansági indítványt a legnagyobb ellenzéki erő, az Észt Reformpárt kezdeményezte, amiért a radikális jobboldali EKRE párthoz tartozó pénzügyminiszter, Martin Helme megpróbálta leváltatni Észtország rendőrfőnökét.

A márciusi választáson ugyan a Reformpárt kapta a legtöbb szavazatot, ám kimaradt a kormányból, mert Ratas Észt Centrumpártja szövetséget kötött az EKRE mellett az Észt Konzervatív Néppárttal.

A Reformpárt vezetője, Kaja Kallas azzal vádolja Ratast, hogy nem képes kordában tartani kormánya tagjait.

„Négy hónap alatt miniszterelnökünknek 14-szer kellett elítélnie koalíciós partnerei megnyilvánulásait és bocsánatot kérni miattuk, vagy magyarázkodni, hogy nem mondtak igazat, vagy nem a kormány álláspontját hangoztatták” – mondta Kallas.

Az észt parlament 44 képviselője a hét elején a bizalmi szavazást azzal az indoklással kérte, hogy az ország kormánya „megtámadott” különféle társadalmi csoportokat, és felfüggesztette a társadalmi rendet.

„Olyan kormányunk van, amely rombolja Észtország nemzetközi hírnevét, és amelynek hozzá nem értő miniszterei átlépik a hatáskörüket, olyan miniszterek, akiknek semmit sem jelent a jogállamiság” – írták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.