Harcba száll a bűnözéssel a bukaresti kormány

Viorica Dancila csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be: haladéktalanul, irgalom, kímélet és kompromisszumok nélkül háborút hirdet a bűnözés ellen.

Gheorghe Dinca is escorted outside the court house in Craiova
ROMANIA-MURDER/ Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában immár egy hete szinte kizárólag a feltételezett tinédzsergyilkosság ügye foglalkoztatja a közvéleményt. Az elrabolt, vélhetően nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves Alexandra esete hatalmas közfelháborodást keltett, miután kiderült, hogy hiá­ba hívta többször is a 112-es segélyhívószámot, a rendőrök nem hittek neki, kioktatták.

A hatóságok ezenkívül képtelenek voltak időben azonosítani a hívás helyét és közbelépni. Az ügy miatt többek között a belügyminiszter is lemondott a napokban. A nyomozást átvette a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni igazgatóság központi szerve. Gheorghe Dincát, a gyilkosság gyanúsítottját (képünkön) orvosi kivizsgálásnak, így pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá. A rendőrök szerdán alaposan átfésülték a dél-romániai Caracal elhagyatott ingatlanjait, miután olyan információt kaptak, hogy Alexandra mégis életben lehet.

Fotó: Reuters

Bár korábban olyan értesülések láttak napvilágot, miszerint emberi csontokat találtak a feltételezett gyilkos házának udvarában, hivatalosan nem erősítették meg az információkat. Az is felmerült, hogy Dinca, a tizenéves lány meggyilkolását bevalló 66 éves férfi egy embercsempész-hálózatnak dolgozhatott abban az időszakban, amikor családjával Olaszországban élt. A gyanúsított 2002 és 2008 között lakott ott, de az eddigi informá­ciók szerint nem követett el semmilyen bűncselekményt az országban.

A novemberben esedékes elnökválasztásra készülő román miniszterelnök, Viorica Dancila tegnap sajtótájékoztatón jelentette be: haladéktalanul, irgalom, kímélet és kompromisszumok nélkül háborút hirdet a bűnözés ellen. A hatóságok által elkövetett hibák kapcsán a kormányfő azt mondta, a problémák évek óta húzódnak-halasztódnak. „Bűnösök mindazok, akik tehettek volna valamit és nem tettek” – szögezte le kampányízű fellépése során Dancila.

A miniszterelnök egyben utasította a belügyminisztert, mihamarabb terjesszen elő egy törvénytervezetet az eltűnt személyek kereséséről. Közölte azt is, kezdeményezni fogja, hogy a parlament sürgősségi eljárással tárgyalja meg a jogszabályt. Dancila elmondta, biztosítják a logisztikai és az anyagi hátteret, hogy összeállítsák a szexuális erőszakot elkövetők regiszterét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.