Hazazavarná Salvinit a bukott exkormányfő

Máig kaptak határidőt Sergio Mattarella olasz államfőtől egy lehetséges új római kormány megalakítására az olasz pártok, tegnap azonban lapzártánkig úgy tűnt, hogy a balközép Demokrata Párt és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom múlt csütörtök óta tartó kormányalakítási egyeztetése még messze nem ért véget. Sajtóhírek szerint a mozgalom még a migrációs törvények eltörlését is kész felajánlani egy második Conte-kormányért cserébe.

2019. 08. 27. 12:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyáltalán nem titkolta tegnap Nicola Zingaretti, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára, hogy jelentős akadályok nehezítik az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) folyó tárgyalásokat, írta a Reuters. – Váltásra van szükség tartalomban és a kormánycsapatban is, fogalmazott a politikus, aki azt is világossá tette, hogy a PD és az M5S csakis közös kormányprogrammal dolgozhat együtt.Ezzel Zingaretti arra utalt, hogy pártja nem kormányszerződést akar kötni az M5S-szel, ahogyan annak eddigi koalíciós partnere, a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga tette, hanem megosztott programmal akar kormányozni.

Luigi Di Maio, az elitellenes M5S vezetője eddig egyszer sem nyilatkozott az egyeztetésekről, noha korábban a közös kormány feltételeként szabta, hogy a múlt kedden lemondott miniszterelnök, Giuseppe Conte legyen egy esetleges M5S–PD-kormány vezetője is. Sajtóértesülések szerint ha a PD rábólint Giuseppe Contéra, az M5S hajlandó több jelentős tárcát is átadni a balközépnek. A többi között a pénzügyminisztériumot és az – eddig Matteo Salvini által irányított – belügyi tárcát is. A La Repubblica című napilap szerint az M5S még a Salvini nevével fémjelzett két migrációs törvény eltörlését is kész felajánlani egy második Conte-kormányért cserébe. A PD-főtitkár azonban nem akarja Giuseppe Contét látni az új kormány élén.

Kommentárok szerint Luigi Di Maio és Nicola Zingaretti is saját pártjaik „csapdájában” vergődnek. Az M5S-t alapító Beppe Grillo szabta feltételként Giuseppe Conte maradását, és ezért akár még magát Luigi Di Maiót is hajlandó feláldozni. Nicola Zingaretti egyébként néhány hete még a választások mellett állt ki, és az M5S-szel kötendő megállapodást elsősorban a PD belső ellenzékét vezető Matteo Renzi (képünkön) volt főtitkár, egykori miniszterelnök sürgeti. A 2016-os alkotmányos népszavazáson nagyot bukó, hatalomból kiszoruló Renzi tegnap egyébként úgy fogalmazott: Salvinit haza kell zavarni, és Olaszország újra főszereplő lehet az unió porondján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.