Újságírók elnyomásával vádolja Nicaraguát az ENSZ

Újságírók, illetve a médiában dolgozók tartós és következetes elnyomásával vádolják Nicaraguát az ENSZ és az Amerikai Államok Szervezete (OAS) emberi jogi szakértői.

Forrás: MTI2019. 08. 27. 8:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint a nicaraguai sajtó képviselői arról számoltak be, hogy megfélemlítik, elhallgattatják, megfenyegetik és keményen támadják őket.

A világszervezet és az OAS is aggodalmát fejezete ki a vélemény- és szólásszabadság nicaraguai helyzete miatt. A két szervezet hangsúlyozta, a közép-amerikai állam civil társadalmának közösségi tere az egyébként is vészterhes időkben tovább zsugorodik.

Nicaragua történelmének egyik legsúlyosabb társadalmi, politikai és gazdasági válságával küzd. Tavaly áprilisban kezdődtek zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant megmozdulásokat. A tiltakozásokon legkevesebb 325 ember, főként kormányellenes tüntető vesztette életét, kétezren sebesültek meg, több mint 700 embert vettek őrizetbe, és mintegy 60 ezren kényszerültek elmenekülni emberi jogi csoportok szerint.

Az ellenzék szerint az egykori sandinista gerillavezérből lett államfő diktatúrát épített ki Nicaraguában. Ezért azt követelik, hogy a 2007-ben újra hatalomra került, korrupcióval és az emberi jogok lábbal tiprásával vádolt Daniel Ortega távozzon a hatalomból, az alelnöki székbe ültetett feleségével, Rosario Murillóval együtt. Az elnök ezzel szemben azt hangoztatja, hogy az ellenzék puccsot kísérelt meg ellene a katolikus egyház és az Egyesült Államok támogatásával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.