Az uniós bíróság jogszerűnek ítélt egy kártérítéssel kapcsolatos magyar szabályozást

Forrás: MTI2019. 09. 12. 19:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ellentétes a szellemi tulajdonjogok védelméről szóló uniós irányelvvel az a magyar jogszabály, amely nem biztosít kártérítést egy később visszavont intézkedés hatályos időszakában elszenvedett kárra – közölte döntését az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága a Bayer Pharma szabadalmi ügyében csütörtökön kihirdetett ítéletében.

Az ügy előzménye, hogy a Bayer Pharma német gyógyszeripari cég szabadalmaztatott egy fogamzásgátló hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerkészítményt. A Richter Gedeon és az Exeltis Magyarország nevű magyar vállalkozások a szabadalmi védelem ellenére fogamzásgátló gyógyszertermékeket kezdtek forgalmazni Magyarországon.

A magyar cégek azt kérték a szabadalmi hivataltól, állapítsa meg, hogy a termékeik nem ütköznek a Bayer szabadalmába, továbbá kérték a szabadalom megsemmisítését is. A Bayer a magyar bíróságokhoz benyújtott kérelmére a magyar vállalkozásokat eltiltották az érintett gyógyszerek forgalmazásától. A magyar bíróságok később azonban hatályon kívül helyezték az ideiglenes intézkedéseket, ezzel párhuzamosan a magyar cégek kérelmére a szabadalmi hivatal megsemmisítette a Bayer javára bejegyzett szabadalmat.

A magyar cégek ezt követően a számukra okozott kár megtéríttetését kérték a magyar bíróságoktól.

A magyar hatóságok annak megállapítását kérték az Európai Unió Bíróságától, hogy ellentétes-e a vonatkozó uniós irányelvvel a magyar jogszabály, amely az ideiglenes intézkedések hatályon kívül helyezése ellenére sem biztosítja az érintett magyar cégeknek a kártérítés megítélését arra az időszakra sem, amikor a szabadalom még hatályban volt.

Az uniós bíróság ítéletében megállapította, hogy nem ellentétes az uniós irányelvvel a vitatott magyar jogszabály, feltéve, hogy e szabályozás lehetővé teszi a nemzeti bíróság számára, hogy meggyőződjön arról, a szabadalom jogosultja nem visszaélésszerűen vette igénybe az intézkedéseket.

A bíróság továbbá azt is megállapította, amennyiben az ideiglenes intézkedéseket megszüntetik, vagy amennyiben a későbbiekben megállapítják, hogy nem történt szellemi tulajdonjogi jogsértés vagy annak veszélye nem állt fenn, a nemzeti bíróságok az irányelv alapján elrendelhetik, hogy az intézkedésekkel védeni kívánt szabadalom jogosultja kártérítést nyújtson a károsultak számára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.