Brexit – Írország határ közeli ellenőrzéseket tervez megállapodás nélküli brit kilépés esetén

Írország az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország határának közelében tervez határellenőrzéseket Nagy-Britannia megállapodás nélküli uniós kiválása (Brexit) esetén – jelentette be Leo Varadkar ír miniszterelnök Dublinban.

Forrás: MTI2019. 09. 06. 18:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök esti beszédében az ír kormányfő hangsúlyozta, hogy ebben az esetben az áruk és az élőállatok vizsgálatát amennyire lehetséges a kikötőkben, repülőtereken és a vállalatoknál fogják elvégezni. „Egyes ellenőrzéseket azonban a határ közelében kell majd lefolytatni” – fűzte hozzá. Mint mondta, a részleteket jelenleg az Európai Bizottsággal közösen dolgozzák ki.

A brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszerét és a jövőbeni kapcsolatokat rögzítő megállapodás egyik sarkalatos kérdése az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) ügye, amire azért van szükség, mert az Egyesült Királyság az egységes piacból és a vámunióból is ki akar lépni. Az ír-szigeti határ szabad átjárhatósága viszont az ír-szigeti konfliktust lezáró, 1998-as nagypénteki megállapodás egyik sarokköve.

Az EU és Írország is ezért feltétlenül el akarja kerülni a fizikai határellenőrzés visszaállítását az ír-észak-ír határszakaszon. Boris Johnson brit miniszterelnök azonban makacsul elveti a tartalékmegoldást, amely szerinte az Egyesült Királyság számára elfogadhatatlan korlátozásokkal járna.

Varadkar ugyanakkor hangsúlyozta: a tartalékmegoldás a kilépési megállapodás lényegi eleme marad, míg nem találnak jobbat helyette. „Nyitottak vagyunk az alternatívákra” – mondta az ír kormányfő. „Ezeknek azonban életszerűnek, megvalósíthatónak, és jogilag kötelezőnek kell lenniük. A mai napig nem kaptunk ilyen javaslatokat” – jelentette ki Varadkar és hozzátette, hogy egy kilépési megállapodás a tartalékmegoldás nélkül nem ér semmit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.