Halálos lövések dördültek Texasban

Szűk egy hónappal a texasi El Pasóban történt tömegmészárlás után most az ugyancsak texasi, négyszáz kilométerrel arrébb fekvő Odessában és Midlandben borzolta a kedélyeket egy ámokfutó. A férfi négy halálos áldozatot és huszonegy sebesültet hagyott maga mögött, mielőtt a rendőrök végeztek volna vele.

Mártonffy Attila
2019. 09. 02. 13:54
State troopers and other emergency personnel are seen following a shooting in Odessa
Rendőrök a mészárlás végállomását jelentő parkolóban. Túl sok a tapasztalatuk Fotó: Callaghan O'Hare Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy a harmincas évei közepén járó fehér férfi meggyilkolt négy embert és megsebesített huszonegy másikat – köztük egy tizenhét hónapos kislányt – egy szombaton kitört lövöldözésben a nyugat-texasi Midland és Odessa városokban. A tájékoztatás szerint a támadó, aki korábbi kihágásai miatt már ismert volt a rendőrség előtt, tüzet nyitott az őt igazoltatni próbáló rendőrökre, illetve motorosokra és vásárlókra – írja a távirati iroda. Az eset egy autópályán kezdődött, ahol egy járőr közlekedési vétség miatt igazoltatni próbálta a férfit, aki azonban rálőtt, majd menekülőre fogta, és eközben két másik rendőrt is meglőtt. Mindhárman megsebesültek, egyikük súlyosan, ám a Reuters szerint állapotuk stabil. A lövöldöző később elhagyta saját autóját, és ellopott egy postai furgont, hogy azzal meneküljön tovább. Ámokfutása egy mozinál ért véget, ahol már rendőrök hada várta. A CBS amerikai televízió bemutatott egy odessai videofelvételt, amelyen az látható, hogy a furgon nagy sebességgel nekiütközik egy másik járműnek, majd a rendőrök tüzet nyitnak a sofőrre, miközben emberek sikoltoznak. A mozi parkolójában végül a rendőrök végeztek a tettessel. A szabadidőcentrumban több százan voltak a merénylet idején.

Rendőrök a mészárlás végállomását jelentő parkolóban. Túl sok a tapasztalatuk
Fotó: Reuters

A hatóságok korábban azt gyanították, hogy két támadó volt, de később ezt cáfolták. Egyelőre nem lehet tudni pontosan, mi volt az indíték. A hatóság a CNN szerint azonosította a merénylőt, de kilétét nem hozták nyilvánosságra. A Szövetségi Nyomozó Iroda helyszínelői és ügynökei is a helyszínre siettek az FBI dallaszi, San Antoniói és El Pasói irodái­ból, hogy segítsék a helyieket a nyomozásban. Az odessai fegyveres támadás már a második volt Texasban egy hónapon belül. El Pasóban augusztus 3-án egy férfi a város Wal-Mart áruházánál 22 embert agyonlőtt és több tucatnyit megsebesített. Az incidensre egyébként egy nappal azelőtt került sor, hogy szeptember elsején életbe lépett a fegyvertartás szigorításának enyhítéséről szóló, ugyancsak augusz­tusban elfogadott új törvény. Ez többek között lehetővé teszi, hogy a fegyvertartási engedéllyel rendelkező személyek iskolák közelében és parkolójában is tároljanak fegyvert és lőszert lezárt gépjárműben. Továbbá a jogszerűen fegyvert birtoklók magukkal vihetik kézi fegyverüket a templomokba és más vallásgyakorlási helyre. Ezentúl a ház- és földtulajdonosok sem tilthatják meg, hogy fegyvertartási engedéllyel rendelkezők a birtokukra lépjenek a fegyverükkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.