Leállították a Babis elleni büntetőeljárást

Babis a kezdetektől fogva tagadja, hogy visszaélés történt volna. Úgy véli, politikai kampányról van szó, amelynek célja az ő eltávolítása a politikai életből.

Magyar Nemzet
2019. 09. 03. 6:44
BABIS, Andrej
Brüsszel, 2019. június 30. Andrej Babis cseh miniszterelnök az Európai Unió rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2019. június 30-án. A résztvevők az EU vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak. MTI/EPA/Reuters pool/Francois Lenoir Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Francois Lenoir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leállította az Andrej Babis cseh kormányfő (képünkön) elleni büntetőeljárást a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésének ötvenmillió koronás európai uniós támogatása ügyében Jaroslav Saroch főügyész – jelentette hétfőn a Deník N cseh hírportál, két jól értesült forrásra hivatkozva.

A hírportál szerint a főügyész a Babis családtagjai és munkatársai elleni eljárást is leállította, de nem biztos, hogy a döntés végleges, mert az ügy még a prágai főügyészség elé kerül, írta a távirati iroda.

Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Francois Lenoir

A kormányfőt és további öt személyt uniós pénzek jogosulatlan megszerzésé­vel gyanúsította a rendőrség, vádemelést javasolva az ügyben. Elmarasztaló ítélet esetén akár tízéves szabadságvesztés is kiszabható a vádlottakra. A cseh politikai pártok egyelőre visszafogottan reagáltak a döntésre. A Gólyafészek-ügy lényege: a szabadidőközpontot építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Babis volt.

A szabadidőközpont építésekor, 2007-ben a cég részvénytársasággá alakult, és ismeretlen tulajdonba került. 2008-ban kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna EU-támogatást, de utóbb mégis az Agrofert része lett. Babis a kezdetektől fogva tagadja, hogy visszaélés történt volna.

Úgy véli, politikai kampányról van szó, amelynek célja az ő eltávolítása a politikai életből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.