Sarokba szorulhat Beni Ganc

A keddi választásokon a legtöbb mandátumot szerző izraeli Kék-fehér centrista párt elnöke tegnap bejelentette, hogy széles alapokon nyugvó, liberális nemzeti egységkormány létrehozására törekszik.

Magyar Nemzet
2019. 09. 20. 13:21
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu looks on after speaking to supporters at his Likud party headquarters following the announcement of exit polls during Israel's parliamentary election in Tel Aviv, Israel
Nagyot vesztett Benjámin Netanjahu miniszterelnök, most lehetséges utódját támadja Fotó: REUTERS/Ammar Awad
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beni Ganc, a keddi választásokon a legtöbb, 33 mandátumot szerző izraeli Kék-fehér centrista párt elnöke tegnap bejelentette, hogy széles alapokon nyugvó, liberális nemzeti egységkormány létrehozására törekszik, amelyet ő vezetne. Mint fogalmazott, nemzeti egységkormányt nem lehet „politikai blokkokkal és trükkökkel” létrehozni. Bírálta továbbá a 31 mandátumhoz jutott Benjámin Netanjahu miniszterelnök szintén tegnapi javaslatát, amely szerint az ő vezetésével jönne létre egységkormány, és a jobboldali-vallásos tömbje tárgyalna más pártokkal, köztük a Kék-fehér párttal a kormány megalakításáról.

Ganc válaszára reagálva Netan­jahu azt mondta, hogy meglepte és csalódást okozott neki az elutasítás. Netanjahu Ganchoz intézett felhívásával egy időben az összes jobboldali frakció aláírt egy megállapodást, amelyben kijelentették, hogy csakis Netanjahu vezette kormányba lépnek be, és csakis együtt tárgyalnak és lépnek be egy jövendő koalíciós kabinetbe. Ezzel a lépéssel a miniszterelnök megpróbálja megakadályozni, hogy Ganc sikerrel járhasson, amennyiben Reuven Rivlin államfő őt kéri fel kormányalakításra – írja az MTI.

Nagyot vesztett Benjámin Netanjahu miniszterelnök, most lehetséges utódját támadja
Fotó: REUTERS/Ammar Awad

Móse Jaalon, a Kék-fehér párt vezető politikusa Benjámin Netanjahuval kapcsolatban az egységkormányról kijelentette: „vele nem fog menni”, mert személye árt a Likudnak, a nemzeti tábornak, Izraelnek. Jáir Lapid, a Kék-fehér párt második embere is azt írta Twitter-üzenetben, hogy csak akkor lesz egységkormány, ha Netanjahu visszavonul. Lapid közölte, hogy pártja kormányt alakítana mindenkivel, aki úgy gondolja, hogy „eljött a polgári házasság ideje”, meg kell szüntetni a boltok szombati nyitvatartását tiltó törvényt, támogatja a szombati közösségi közlekedést, harcol a korrupció ellen, valamint meg akarja változtatni a választási törvényt úgy, hogy „ne lehessen háromhavonta választásokba rángatni” az országot.

A választásokon sem a jobb-, sem a baloldal nem szerzett többséget, és nem tud egyedül kormányt alakítani. A Kék-fehér pártnak előrelátha­tóan 33, a Likudnak pedig 31 képviselője lesz a 120 fős kneszetben, és egyik tömbnek sincs többsége. A keddi voksolás eredményeként a mérleg nyelve az Avigdor Liberman vezette Izrael a Hazánk párt lett, amely bejelentette, hogy csakis a két nagy pártot tömörítő világi egységkormányt támogat, amelyet nem „zsarolhatnak” az ultraortodox vallásos pártok.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet csütörtökön azt írta, kormányalakítási felhívásával Netanjahu nyomást akar gyakorolni Gancra, és rá akarja hárítani a felelősséget az új kormány megalakításának esetleges kudarca és egy újabb, harmadik választás kiírása miatt. Az izraeli törvények szerint a hivatalos és végleges választási eredmények bejelentése után a pártok frakcióinak képviselői egyenként javaslatot tesznek az új miniszterelnök személyére az államfőnél, ő pedig majd azt bízza meg kormányalakítással, akinek a legnagyobb esélye van a stabil kabinet létrehozására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.