Halottak a kamionban

Egyelőre nem ismert annak a 39 embernek a nemzetisége, akiket tegnap hajnalban találtak holtan egy bolgár kamionban Anglia délkeleti részén.

Magyar Nemzet
2019. 10. 24. 12:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem ismert annak a 39 embernek a nemzetisége, akiket tegnap hajnalban találtak holtan egy bolgár kamionban Anglia délkeleti részén. – Bulgáriának nincs köze a tragédiához – jelentette ki Bojko Boriszov bolgár kormányfő, ugyanis nem a balkáni országban szálltak fel a kamionra az emberek.

Priti Patel brit belügyminiszter megerősítette azt a korábbi rendőrségi közlést, hogy a kamion – amelyet a doveri kikötőhöz közeli Thurrock egyik ipari parkjának parkolójában találtak – az észak-walesi Holyhead kikötőjében lépett be Nagy-Britanniába még szombaton. Az MTI szerint Patel hangsúlyozta, hogy ez a kikötő az Írországból érkező kompforgalom egyik legnagyobb fogadóállomása. Holyhead Nagy-Britannia nyugati partvidékén, csaknem ötszáz kilométerre északnyugatra van attól a helytől, ahol a teherautóra rábukkantak.

Bűnügyi helyszínelők vizsgálódnak a teherautó-konténer környékén
Fotó: Reuters

A vizsgálatba bekapcsolódott a brit határőrség, az országos bűnüldözési ügynökség (NCA) és a bevándorlással kapcsolatos bűncselekmények felderítésére szakosodott belügyminisztériumi szervezet. Az NCA tegnap közölte: vizsgálata elsősorban arra összpontosít, hogy szervezett bűnözői csoportok állnak-e az eset mögött. Az ügynökség Twitteren közzétett rövid tájékoztatásában hozzátette, hogy szakértőkkel segíti az ennek kiderítésére és a halálesetekért felelős bűnözői csoport azonosítására irányuló vizsgálatot.

Yvette Cooper, az alsóház belügyi bizottságának elnöke nyilatkozatában hangsúlyozta: jóllehet egyelőre nem ismertek a tragédia körülményei, az azonban tudható, hogy az embercsempészet a legveszélyesebb bűncselekmények közé tartozik. Boris Johnson brit miniszterelnök tegnap délután a londoni alsóházban elmondta, hogy folyamatos tájékoztatást kap a hatóságoktól az ügyről és a vizsgálat menetéről. Jackie Doyle-Price, Thurrock konzervatív párti alsóházi képviselője is úgy véli, embercsempészettel összefüggő bűncselekményről lehet szó.

Pippa Mills, az Essex megyei rendőrség főparancsnok-helyettese sajtótájékoztatóján elmondta: a rendőrség hajnali háromnegyed kettő előtt néhány perccel kapott értesítést a mentőszolgálattól, hogy egy kamion rakterében sok embert találtak, és a sürgősségi szolgálatok megállapították, hogy mind a 39 ember – köztük egy tinédzser – meghalt. Megerősítette, hogy a kamion 25 éves észak-írországi sofőrjét gyilkosság gyanújával őrizetbe vették.

A főparancsnok-helyettes is hangsúlyozta, hogy a rendőrség egyelőre nem tudja, honnan érkeztek az áldozatok. Hozzátette, hogy azonosításuk folyamata feltételezhetően hosszú időt vesz majd igénybe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.