időjárás 13°C Petra 2022. október 2.
logo

Japánban mintegy 1,6 milliárd dolláros kárt okoztak a tájfunok

Forrás: MTI
2019.10.28. 09:18

A szigetországban mintegy 1,6 milliárd dolláros kárt okozott a Fakszaj és a Hagibisz tájfun szeptemberben és októberben – derült ki a japán mezőgazdasági minisztérium jelentéséből.

Az NHK közszolgálati tévé és rádió szerint a Hagibisz az ország 47 prefektúrájából 38-ban végzett pusztítást. Mintegy 8,5 ezer öntözőberendésben keletkezett kár, valamint 14 ezer hektárnyi vetésben.

A trópusi vihar emellett jelentős veszteséget okozott a halászkikötőkben, part menti gyárakban: hidak, gátak rongálódtak meg.

A két tájfun árvizeket és földcsuszamlásokat okozott, amelyekben több mint kilencvenen haltak meg. Hetvenegy folyó lépett ki medréből és 140 gátat, töltést tett tönkre.

A japán kormány 6,5 milliárd dollárt szán a károk helyreállítására és még ennél is többet hajlandó költeni erre a célra, de a gondot nem is a pénz okozza, hanem az, hogy kevés a munkaerő.

Japánban egyre inkább elöregszik és csökken a lakosság. A munkaerő utánpótlása az építőiparban mintegy 28 százalékkal csökkent az 1990-as ötmilliós létszámhoz képest. A kereslet ugyanakkor óriási az építőipari munkások iránt az országban hetedik éve tartó gazdasági bővülés és a jövő évi olimpia miatt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.